Pericolul ascuns din locuințe. Atacă sistemul imunitar și căile respiratorii

Atenție la acest pericol ascuns din locuințe! Știați că milioane de oameni sunt expuși la mucegai în fiecare zi, fără ca măcar să conștientizeze acest lucru? Mai grav este că subestimăm efectul nociv acestor ciuperci.

Medicii atrag atenția asupra faptului că emană chimicale otrăvitoare, imposibil de identificat, cunoscute ca micotoxine.

“Oamenii care trăiesc în astfel de medii pot avea probleme pulmonare. Din cauza mucegaiului are loc declanşarea astmului sau exacerbarea lui (crize), dar şi a rinitelor alergice. O altă problemă serioasă este şi boala alveolită alergică extrinsecă, ce se manifestă cu tuse şi probleme de respiraţie”, explică Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul de Pneumologie “Marius Nasta”, din Bucureşti.

Pericolul ascuns din casa ta. Care sunt simptomele?

În general, problemele de sănătate cauzate de mucegai sunt diagnosticate greșit pentru că se aseamănă cu alte afecțiuni, precum boala Lyme, boala celiacă sau sindromul oboselii cronice.

Cele mai frecvente simptome asociate cu mucegaiul sunt:
• Durerile articulare
• Oboseala
• Durerile de cap
• Sensibilitățile alimentare
• Fluctuațiile de greutate
• Sensibilitate la lumină
• Vedere încețoșată
• Pierderi de memorie
• Tulburări de somn
• Confuzie
• Boli auto-imune
• Probleme inflamatorii

Din păcate, mucegaiurile atacă sistemul imunitar, facându-i pe oameni mai vulnerabili în fața bolilor de plămâni, piele și ochi.

Unde se ascunde mucegaiul?
Cel mai adesea, locuim în aceeași încăpere cu mucegaiul, care se dezvoltă în camere umede, neventilate și se înmulțește prin spori, informează healthylifetricks.com.

Cum ar trebui să acționăm?
În cazul în care observați chiar și cea mai mică pată de mucegai, trebuie să luați măsuri, pe piață fiind disponibile numeroase produse anti-mucegai.

Pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului, este important să mențineți o bună ventilație și să eviți umiditatea. Asigurați-vă că există o circulație bună a aerului prin casă și asigurați-vă că umiditatea nu depășește 50%. În plus, evitați să lăsați apa să stagneze în jurul chiuvetelor sau a băilor.

Dacă observați semne de mucegai în locuință, este important să acționați rapid pentru a-l elimina. Puteți utiliza soluții de curățare comerciale. Asigurați-vă că purtați măști de protecție și manusi atunci când curățați mucegaiul.

În cazul în care nu reușiți să eliminați mucegaiul, ar trebui să apelați la ajutor profesional și să scăpați de sursa de umidate.

Dacă vă confruntați cu această problemă la locul de muncă, trebuie să acordați atenție alimentației, și să vă feriți de carbohidrați și zahăr. În plus, se recomandă să suplimentați dieta cu cărbune activ și să apelați la ajutorul unui specialist. Medicul de familie ar putea să vă ofere sfaturi și tratament.

Pentru a evita apariţia mucegaiului, experţii au câteva sfaturi practice:

  • Nu uscaţi rufele în casă, folosiţi hota la bucătărie, precum şi maşinile de spălat cu uscător, nu cele care storc la 1.000 de rotaţii pe minut.
  • Pentru a evita umezeală în exces eliminaţi “producătorii temporari” ai acesteia: aglomerările, atât de persoane, cât şi de ghivece cu flori.
  • În ceea ce priveşte soluţiile posibile pentru eliminarea mucegaiului, specialiştii avertizează că produsele pe bază de clor sau hipo clorit nu sunt folositoare deoarece albesc mucegaiul şi doar dau impresia că-l omoară.

Recent Posts

HOROSCOP. 4 ZODII vor fi afectate de Luna Plină în Berbec

Cunoscută și sub denumirea de Luna Vânătorului, Lună Plină în Berbec aduce schimbări radicale în…

9 ore ago

Ciocoliva – desertul românesc care rivalizează cu ciocolata Dubai. Cum se prepară?

Doi tineri români, Dani și Alex, antreprenorii din Scoția, au dorit să lanseze un nou…

10 ore ago

De ce apar efectele secundare după vaccinul ARN mesager?

Cercetătorii australieni au identificat motivul pentru care vaccinurile cu ARN mesager (ARNm) pot provoca reacții…

10 ore ago

Alertă la graniţă! România a ridicat avioanele de luptă de la sol. Mesaj RO-ALERT: Păstraţi-vă calmul!

UPDATE. Ministerul Apărării Naţionale a clarificat circumstanţele acestui incident de securitate.  „Joi, 17 octombrie, în…

11 ore ago

STUDIU. Simțul olfactiv funcționează altfel decât se credea

Un nou studiu sugerează că simțul olfactiv uman este mai sensibil și mai rapid decât…

11 ore ago

Act for Food – campanie Carrefour pentru produse alimentare la prețuri corecte de la producători români

Carrefour România lansează al doilea capitol al programului Act for Food, prin care susține accesul…

12 ore ago

Citeste si: