Din cuprinsul articolului
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vine cu noi precizări despre pericolul ascuns din farfurie. Mii de oameni mor inutil în fiecare an, din cauza consumului ridicat al celui mai consumat condiment din lume.
OMS recomandă ca adulții să consume mai puțin de 5 g de sare pe zi. Precizăm că un „adult britanic consumă în medie 8,4 g de sare în fiecare zi”. Concret, asta înseamnă cu 40 % peste nivelul maxim recomandat în Regatul Unit și cu aproape 70 % peste recomandarea OMS, potrivit The Guardian.
„Consumul excesiv de sare este legat de tensiunea arterială ridicată, iar hipertensiunea arterială este principala cauză a atacului de cord și a accidentului vascular cerebral.
Mii de oameni din Marea Britanie mor inutil în fiecare an, din cauza consumului ridicat de sare”, a declarat „Action on Salt”-un grup de specialiști preocupați de sare și de efectele acesteia asupra sănătății.
Efectele ascunse ale consumului de sare
Spre deosebire de zahăr, care poate provoca carii dentare, creștere în greutate, probleme ale pielii și schimbări de dispoziție, „efectele consumului de sare sunt ascunse”.
„Nu există simptome vizibile sau efecte secundare. Se crede că există 5 milioane de oameni cu hipertensiune arterială nediagnosticată în Marea Britanie. Este o bombă cu ceas”, spune Sonia Pombo, liderul campaniei Action on Salt și cercetător la Universitatea Queen Mary din Londra.
Pericolele excesului de sare sunt cunoscute de mult timp, iar cele mai mari surse de sare, în ordine, sunt slănina, preparatele gata, brânzeturile tip cheddar, pizza, supa, șuncă, untul sărat/tartinajul, cârnații, cerealele pentru micul dejun, biscuiții, chipsurile de cartofi.
Alimente surprinzător de sărate
Tracy Parker, medic dietetician, spune că alte alimente surprinzător de sărate sunt creveții congelați, legumele conservate (multe sunt în apă cu sare) și prăjiturile ambalate.
„Citiți eticheta pentru a compara produse asemănătoare și alegeți-le pe cele care au un conținut scăzut de sare”, spune dr. Parker.
Alimente cu conținut ridicat de sare
Alte produse cu conținut ridicat de sare pot fi alimentele afumate (carne, pește, brânză, tofu); sosuri și condimente precum ketchup, sos de soia, sosuri de salată și granule de sos; hamsii si măsline, in special cele în saramură, alimente fermentate și murate.
Problema este că mâncarea sărată este delicioasă. „Sarea este un potențiator natural de aromă”, spune Sarkar.
Există și câteva vești bune, susține dr. Parcher: „Papilele noastre gustative se pot adapta la mai puțină sare. Cheia este să nu renunțăm la sare. Trebuie să vă reeducați papilele gustative treptat. Aveți răbdare și acordați-vă între trei și cinci săptămâni pentru a vă adapta”.
Potrivit unui studiu din 2024, persoanele care nu adaugă niciodată sare la mese au cu 18% mai puține șanse de a dezvolta o afecțiune cardiacă.