Din cuprinsul articolului
Pericolul ascuns din ceaiurile medicinale. Medicii spun că oamenii fără probleme de sănătate nu trebuie să consume ceaiuri medicinale. Aceștia subliniază că „omul sănătos nu trebuie să se trateze”.
Ceaiul de sunătoare
Planta poate determina efecte nedorite dacă este consumat în mod constant pe durate de timp de ordinul anilor.
Astfel, o persoană în această situație poate resimți dureri pe traseul nervilor periferici.
Nu e vorba de o boală propriu-zisă, ci de un efect al consumului îndelungat de ceai de sunătoare.
Simptomele pot duce la confuzia cu cele provocate de afecțiuni reale, precum nevralgiile, sciatica sau reumatismul. Disconfortul dispare odată cu suprimarea consumului.
Băut vreme îndelungată, ceaiul de sunătoare mai poate provoca fotosensibilitate și poate favoriza apariția de erupții pe piele.
Ceaiul de coada calului
Specia de plante erbacee, coada calului este un excelent remineralizant şi un foarte bun diuretic.
Însă cura cu acest tip de ceai nu trebuie să fie mai mare de trei săptămâni.
Coada calului este o plantă foarte bogată în siliciu iar dacă se face exces, acest mineral se poate depune în organism, cu consecințe nefaste.
Ceaiul de mușețel
Recomandat în special pentru afecțiunile digestive, ceaiul de mușețel se poate transforma într-un factor perturbator al florei intestinale atunci când este consumat în exces.
Exces înseamnă o cantitate de un litru pe o perioadă mai mare de 30 de zile, precizează dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală
Ceaiul de salvie
Salvia este plantă des utilizată în cazul în răcelilor. Dar și salvia are contraindicații.
„Ea conține fitoestrogeni iar dacă este consumată în exces de femei, mai ales înainte de menopauză, poate duce la hipoestrogenism (nivel scăzut de estrogeni)”, avertizează dr. Dumitrescu.
Pentru cei care sunt mari amatori de ceai, medicii recomandă infuziile de fructe.
„Putem să consumăm timp îndelungat în mod repetat, zilnic, ceaiuri provenite din fructe, pentru că fructele nu sunt plante medicinale. Sunt alimente şi ființa umană este astfel alcătuită încât poate consuma alimente zilnic.
Însă alimentele sau plantele medicinale nu trebuie consumate zilnic”, precizează dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă.
Între ceaiurile de fructe de pădure care pot fi integrate în regimul zilnic se numără cele din afine, zmeură, cătină sau păducel, care trebuie lăsate la infuzat 15-20 de minute, potrivit Antena 3.
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…