Din cuprinsul articolului
Pentru că mai sunt câteva zile până la Paște, medicii vin cu o atenționare privind consumul cărnii de miel. Dr. Alexandru Nechifor vine cu o atenționare pentru persoanele care au afecțiuni cardiovasculare.
Pericolul ascuns din carnea de miel. Avertizarea unui medic
Carnea de miel este bogată în fier, proteine și acizi grași Omega 3, însă nu este recomandată tuturor. Nu este recomandată pacienților care suferă de afecțiuni la nivelul ficatului, rinichilor ori pancreasului.
Carnea de miel conține cantități însemnate de fier și de seleniu, precum și vitaminele B12 și B3, care oferă protecție organismului, întărind sistemul nervos și nu numai. Este o carne bogată în potasiu, fosfor și zinc, dar conține și acid folic, calciu și vitamina E.
Carnea de miel conține substanțe care formează acidul uric în organism. Astfel, acumularea de acid uric în exces şi imposibilitatea eliminării lui cauzează gută şi creşte riscul formării pietrelor la rinichi, susține dr. Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă.
De asemenea, cei care suferă de colesterol mărit în sânge, asociat cu alte boli cronice, dar și de cei care au boli cardiace, pancreatită acută sau cronică, trebuie să evite acest tip de carne.
„Deoarece este o carne tânără, conține și destul de multe purine astfel încât persoanele ce suferă de gută ar trebuie să o evite. Carnea de miel nu este recomandată persoanelor care au afecțiuni la nivelul ficatului, rinichilor sau pancreasului. De asemenea o atenție deosebită trebuie să aibă și persoanele care au afecțiuni cardiovasculare decompensate”, avertizează medicul Alexandru Nechifor, pentru „Adevărul”.
Recomandări de la medic
Pentru a evita complicații de sănătate, este recomandat să combinăm carnea de miel cu salată și alimente bogate în fibre.
„Evident, nu trebuie să combinăm această carne cu un consum mare de ouă sau alcool, așa cum se întâmplă <în mod tradițional> la noi”, mai spune dr. Alexandru Nechifor, potrivit Adevărul.