Din cuprinsul articolului
Nimic nu se compară cu o friptură suculentă cu cartofi prăjiți, iar la final, mulți dintre noi bem o cafea mare cu zahăr, neagră sau cu lapte. Nimic greșit până aici, dar un medic ne spune că aceste alimente devin periculoase pentru sănătate când sunt preparate într-un anumit fel.
Pericolul ascuns din carne, cartofi și licoarea neagră a zeilor. Un medic ne spune când devin periculoase pentru sănătate
De-a lungul timpului, nutriționiștii au atras atenția asupra unei substanțe cancerigene: acrilamida. Substanța apare în momentul în care anumite alimente sunt prăjite sau coapte. Cu cât aceste alimente sunt prăjite mai intens, cu atât nivelul acrilamidei este unul mai ridicat. Printre alimentele care devin periculose pentru sănătate se numără carnea la grătar, cafeaua, dar și cartofii prăjiți.
Medicul Nastasia Belc ne spune când devin periculoase pentru sănătate carnea, cartofii și cafeaua
Invitat la Academia de Sănătate, prof. dr. ing. Nastasia Belc, director general al Institutului de Bioresurse Alimentare, a atras atenția asupra pericolului din cele mai consumate produse de români, carnea, cartofii și cafeaua. Cum trebuie gătite
Trebuie să fim atenți să nu ținem carnea la grătar sau cartofii prăjiți, la gătit, mai mult decât este cazul. De ce? Pentru că ”arsura” este toxică și ne putem îmbolnăvi. Atunci când prăjim un aliment prea mult, apare o substanță numită acrilamidă.
Ce este acrilamida? Un compus chimic ce se formează în anumite alimente
Acrilamida este un compus chimic ce se formează în anumite alimente, în timpul procesării la temperaturi înalte, cum ar fi prăjirea, coacerea și frigerea. Prin urmare, biscuiții, chipsurile, cartofii prăjiți, cafeaua, cerealele sau pâinea prăjită pot conține acrilamidă.
Belc: „Și la cafeaua prăjită prea mult trebuie să fim atenți”
„Arsura de la carnea la grătar, sau ceva prăjit mai mult decât trebuie și care devine mai închis la culoare, sau cartofii prăjiți până devin mai închiși la culoare, ne vor face să simțim un gust amărui. Noi suntem adaptați să simțim gustul amar pentru o substanță toxică. Sigur, nu tot amarul înseamnă substanță toxică. Dar acolo găsim și substanțe toxice care sunt date de condensarea substanțelor proteine cu substanțele dulci din compoziția cărnii, a cartofilor etc”, spune specialistul.
Prof. dr. ing. Nastasia Belc: Găsim acrilamidă, de exemplu, care este o substanță cancerigenă, și la cafeaua prăjită
„Găsim acrilamidă, de exemplu, care este o substanță cancerigenă. Și la cafeaua prăjită prea mult trebuie să fim atenți. Temperaturile înalte, care duc la un pic de arsură, conduc și la o deteriorare a calității”, a explicat Prof. dr. ing. Nastasia Belc pentru sursa citată.