Matthew Walker, autorul studiului ”De ce dormim”, de profesie somnolog, a vorbit despre pericolele care vin la pachet cu lipsa de somn, pentru BBC Science News.
El a spus că ora dată înainte și înapoi reprezintă un experiment global extrem de păgubos, realizat pe 1.6 miliarde de oameni, care se face sub pretextul economiei de lumină.
Primăvara, când pierdem o oră de somn, se înregistrează cu 24% mai multe infarcturi, în timp ce toamna, când câștigăm o oră de somn, marja scade cu 21%.
Asta ne demonstrează cât de fragile și vulnerabile sunt organismele noastre, chiar și atunci când pierd doar o oră de somn.
Mai știm că somnul este esențial pentru buna funcționare a creierului. În timpul somnului profund, de noapte, creierul se curăță de proteinele toxice, care sunt factori declanșatori ai bolii Alzheimer! În mare parte, e vorba de proteina pe nume ”beta amyloid”, de aceea privarea de somn, pe parcursul vieții, este unul dintre cei mai semnificativi indicatori cu privire la posibilitatea de a face sau nu Alzheimer.
Lipsa somnului determină boli grave, așa că mare atenție când alegeți să faceți o noapte albă, avertizează specialistul Matthew Walker.
Parapsihologul de origine braziliană Athos Salomé, supranumit „noul Nostradamus”, i-a surprins pe internauți cu profeții,…
CTP consideră că independentul Călin Georgescu este „mai periculos decât Simion înprostirea oamenilor”. „Ce să…
Analistul ucrainean Serhi Herasimciuk, director executiv adjunct al Consiliului de politică externă "Prisma ucraineană", a…
Luna decembrie nu va începe fără probleme pentru toate semnele zodiacale. Unii se vor confrunta…
Anunț important de la ministrul Energiei. Ajutorul pentru căldură este de 750 lei, însă nu…
Vești pentru toți românii care consumă peste acest număr de kilowați la curent. Ministrul Sebastian…