Sari la conținut

Pericolele din colectivitate. Cu ce boli vin copiii de la școală și grădiniță?

Copiii sunt predispuși diferitelor boli, atunci când se află în colectivitate. După începerea  anului școlar și revenirea în colectivitate – la grădiniță, la școală sau after-school – pot apărea tot felul de probleme de sănătate. Cu ce se pot alege copiii la revenirea în colectivitate ne spune doamna doctor Carmen Mirăuță, medic pediatru.

Dacă vara vorbim de boli ce pot fi cauzate de caniculă, acum vorbim de cele care apar la întoarcerea în colectivitate, la intrarea într-un anotimp mai rece. Igiena este pe primul loc și acum, la începerea școlii. Să luăm problemele pe rând.

Heparginele

Herpangina este o boală infecțioasă cauzată de virusuri din familia enterovirusurilor și este foarte întâlnită la copiii între 1 și 10 ani. Se manifestă prin mici erupții apărute în interiorul cavității bucale. „Virusul se găsește în salivă și în fecale și se transmite din cauza unei igiene precare. Copilul trebuie să învețe să se spele cât mai des pe mâini, să nu împrumute jucării. Perioada de incubație a virusului este între trei și cinci zile, copilul nu prezintă simptome, dar este contagios. Este importantă prevenția.

Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale gripei sau ale răcelii: temperatură, dureri în gât, apoi apar ulcerațiile în cavitatea bucală. Copilul are o stare generală proastă, nu are poftă de mâncare, are vezicule și la nivelul cavității bucale (se inflamează ganglionii limfatici) și așa mai departe. Uneori, hepargina este asimptomatică, copilul are doar febră, fără altceva nimic, o zi sau două, apoi apar veziculele la mâini, la gură etc. Prevenim tot printr-o igienă realizată cu atenție și insistență,” ne atenționează medicul. Tot în cadrul herpanginelor mai apare „Boala mână-picior-gură”: erupții (vezicule pe palme, pe tălpile picioarelor, în jurul gurii, somnolență cu febră mare care poate duce la manifestări neurologice, adică acele convulsii. Acum pot apărea și conjunctivitele virale: ochii roșii, lăcrămoși, lipicioși, secreții incolore, până la secreții gălbui. Trebuie mers de urgență la medicul oftalmolog, iar, ca primă acțiune, ochii se spală cu ser fiziologic.

Scarlatina

Scarlatina, cauzată de un streptococ, este o boală foarte contagioasă și în colectivități poate duce la epidemii. Microorganismul vinovat se răspândește pe cale respiratorie, fie direct, prin picăturile de salivă împrăștiate în aer în timpul vorbirii, în urma strănutului, fie indirect, prin obiecte contaminate. Streptococul poate fi „receptat” de la bolnavii de scarlatină, care sunt contagioși, începând cu sfârșitul perioadei de incubație – cu 24 de ore înainte să apară simptomele, până în primele 24-48 de ore de la instituirea tratamentului. În absența tratamentului, bolnavii cu scarlatină pot fi contagioși și în perioada de convalescență, până la 10 săptămâni. Scarlatina apare în perioada rece și umedă a anului (sfârșit de toamnă – început de primăvară), dar poate apărea și în alte perioade ale anului.

Simptome

Febră 39-40°C, dureri în gât și vărsături. Copilul are o stare de agitație, nu are poftă de mâncare și îl doare rău în gât când înghite. Ganglionii sunt măriți și dureroși la pipăit. Limba suferă modificări specifice. Erupția se instalează după 24-48 de ore de la debut. Aceasta este difuză, stacojie și e punctată de mici bubițe roșii, aspre la pipăit. Este mai intensă pe partea antero-internă a membrelor, la plicele de flexiune și mai ales la plica cotului, unde apare o linie transversală, ușor hemoragică.

Pe față, bolnavul prezintă paloare în jurul nărilor și gurii, care contrastează cu roșeața pomeților. După 7-14 zile, apare descuamarea furfuracee (cu fulgi ca de tărâțe) la nivelul feței și lamelară (în foițe) la nivelul extremităților. Doar medicul poate spune ce analize se recomandă în acest caz, ce tratament trebuie urmat. Pentru ușurarea stării bolnavului, se recomandă consumul de lichide – apă, sucuri naturale, ceaiuri, supe etc. Scarlatina este extrem de contagioasă, astfel se recomandă ca bolnavul să rămână izolat, în casă, până în a 21-a zi de la începutul bolii. Medicul va face controlul final pentru a stabili vindecarea. „Igiena trebuie să fie prietena noastră și în cazul scarlatinei. Se dezinfectează toate obiectele și articolele cu care intră bolnavul în contact (veselă, lenjerii, prosoape, jucării, periuța de dinți etc.). De multe ori, membrii familiei sunt nevoiți să urmeze și ei un tratament, dar, la fel, medicul este cel care recomandă”, adaugă dr. Carmen Mirăuță.

Virozele

Cei care au copiii deja în sistem știu că un copil „răcește”, de mai multe ori pe parcursul unui an școlar. Uneori, părinții sunt exasperați. Este adevă- rat că, odată cu scăderea temperaturilor, riscul ca micuții să sufere de viroze este destul de ridicat. Infecțiile respiratorii se transmit și ele foarte repede. Apar și atunci când sistemul imunitar este scăzut și nu am avut grijă să-l întărim puțin, înainte de a merge în colectivitate. De reținut: nu tratăm copilul după cum credem noi, nu îi dăm antibiotice. Avem grijă să îl supunem unei diete alimentare care să-i ajute organismul să lupte cu aceste episoade nedorite. Fructe, legume, sucuri proaspete, naturale. De asemenea, copilul trebuie să știe că a se spăla pe mâini îi garantează sănătatea și să nu împrumute niciodată batista altui copil.

Parazitoze intestinale

Cel mic poate prezenta următoarele simptome: nu are poftă de mâncare, are greață, vărsături, balonare, constipație sau diaree. Aceasta poate fi o boală parazitară. Infecțiile cu limbrici, giardia lamblia, oxiuri pot apărea după ce copilul a mâncat fără să se spele pe mâini, a băut apă contaminată sau a intrat în contact cu o persoană purtătoare de paraziți. Medicul recomandă analizele necesare în astfel de cazuri și tratamentul adecvat.

Pediculoza se răspândește foarte repede

Pediculoza este dată de păduchi, insecte care trăiesc la nivelul pielii și se hrănesc cu sânge. „Infestarea apare atunci când aceste insecte se înmulțesc foarte mult. Pediculoza este de mai multe feluri: pediculoza capului (insectele depun ouă pe păr, în general la ceafă sau după urechi). Pediculoza pubiană și pediculoza corpului”, spune pediatrul. Cum tratăm? „Există pe piață, în farmacii, tot felul de produse care omoară insectele și ouăle acestora. Dar, când apare această problemă, de urgență anunțăm personalul școlii, nu mai ducem copilul în colectivitate, pentru că pediculoza se răspândește foarte repede. Urmărim să vedem dacă tratamentul își face efectul. Dacă nu, cerem sfatul medicului de familie, al pediatrului, pentru a nu ajunge la complicații”, ne sfătuiește specialistul. De reținut: igiena este foarte importantă, și cea a corpului, și a scalpului, și a hainelor. Copiii trebuie învățați să nu împrumute haine de la alți copii, căciulițe, pălării, șepci etc.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel