Pe lângă beneficiile pe care le aduc, unele alimente considerate sănătoase pot avea toxine care provoacă infecţii sau pot fi răspunzătoare de boli grave. Consumate în cantităţi moderate şi preparate igienic, alimente precum ouăle, brânza şi tonul nu sunt periculoase pentru persoanele sănătoase. Dacă le mâncaţi însă în exces sau în combinaţie cu alte produse nocive, efectul va fi contrar.
Spre exemplu, ouăle oferă energie datorită calciului, fierului şi vitaminelor conţinute. „Sunt foarte hrănitoare, bogate în vitamina D3 şi au un conţinut optim de lecitină”, explică prof. dr. Gheor ghe Mencinicopschi, specialist în nutriţie. Cele mai bune sunt ouăle de la găinile de curte şi cele ecologice. Un ou pe zi poate fi consumat mai ales dimineaţa, dar nu trebuie asociat cu brânză sau carne, ci cu legume. Mare atenţie la albuş, fiindcă poate fi alergen, mai ales pentru copiii mici.
Tonul, mai sigur la conservă
Înainte de a cumpăra ton, trebuie să vă asiguraţi că este foarte proaspăt, pentru că poate provoca reacţii alergice puternice. Mai sigure sunt conservele. Totuşi, tonul se digeră uşor, având grăsimi semisaturate şi este bun datorită conţinutului de proteine şi acizi graşi care fac bine creierului şi inimii. „E bun pentru dietă, fiindcă slăbeşte dacă este consumat fiert, la grătar sau înăbuşit”, mai spune profesorul Mencinicopschi.
Scoicile sunt bogate în seleniu şi zinc, care fac bine în special pentru sistemul imunitar şi reproducător. Însă, dacă nu sunt proaspete, pot cauza toxiinfecţii. „Ca orice fructe de mare, nu se recomandă persoanelor cu gută, pentru că au multe nucleoproteine”, avertizează nutriţionistul Corina Zugravu.
Mare grijă trebuie să aveţi şi la brânzeturile grase, precum parmezanul sau caşcavalul, să le consumaţi moderat şi fără să le amestecaţi cu peşte sau carne. Pe lângă calorii şi calciu, brânzeturile conţin multă sare şi se digeră greu. De aceea este indicat să le mâncaţi dimineaţa. Dacă le consumaţi în cantităţi exagerate, riscaţi să vă îngrăşaţi şi să faceţi hipertensiune. Totuşi, puţin caşcaval după masă reduce pericolul cariilor den tare, când nu puteţi să vă spălaţi pe dinţi.
Roşiile, riscante pentru cei cu pietre la rinichi
Roşiile pot fi periculoase pentru cei care au intoleranţă la ele, dar şi pentru persoanele care au pietre la rinichi, deoarece conţin acid oxalic.
Pe de altă parte, sunt foarte sănătoase pentru că au vitamine şi antioxidanţi în sâmburi.
„Conţin licopen, care are efecte de prevenire a cancerului de prostată, dar sunt recomandate cele cu puţine pesticide”, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi.
Pe de altă parte, zarzavaturile consumate în salate – cu ulei de măsline, zeamă de lămâie, mirodenii şi condimente – pot fi consumate fără restricţie.
Evitaţi însă să le mâncaţi cu maioneză şi să le preparaţi termic.
„Sunt foarte sănătoase, au proprietăţi anticanceroase, dar trebuie spălate foarte bine înainte de a fi consumate”, mai recomandă medicul nutriţionist Corina Zugravu.
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…