Din cuprinsul articolului
Medicii atrag atenţia că în special persoanele cu diabet ar trebuie să fie atente cu ce înlocuiesc zahărul pentru a ţine sub control nivelul glicemiei. Astfel, potrivit specialiştilor, mierea crudă, siropul de arțar și stevia sunt mai bune decât zahărul.
Explicaţia este simplă. Alternativele sănătoase la zahăr sau zaharoză pot fi împărțite în două tipuri: înlocuitori naturali ai zahărului – cel mai adesea conțin sau sunt produse din materii prime naturale; compuși chimici creați artificial care înlocuiesc zahărul.
Îndulcitorii naturali includ, de exemplu, fructoza, xilitolul, sorbitolul, stevia. Aceștia au un conținut caloric comparabil cu zahărul obișnuit și sunt implicați în procesele metabolice.
Riscuri asociate unui consum excesiv de fructoză
De exemplu, fructoza este, de asemenea, un carbohidrat natural, ca și zaharoza, care se găsește în fructe, fructe de pădure și legume. Studiile arată că un consum excesiv de fructoză poate duce la riscul apariției bolilor cardiovasculare, a sindromului metabolic și, ca urmare, afectează negativ funcția hepatică.
Sorbitolul (aditivul E420) este mai puțin dulce decât zahărul, iar consumul său excesiv poate duce la dureri abdominale și poate provoca diaree.
Stevia este de 200-400 de ori mai dulce decât zahărul și este considerat cel mai inofensiv înlocuitor natural al zahărului. Dar are un gust specific și, potrivit diferitelor estimări, poate avea un efect ușor asupra tensiunii arteriale.
Fructe cu cel mai scăzut conținut de zahăr
Pentru menținerea unui nivel optim al imunității, încearcă să adaugi mai multe fructe în dieta ta. Totuși, dacă îți este teamă de nivelul de zahăr din acestea, află că există unele fructe ce nu sunt chiar atât de dulci, potrivit EatThis.
Grapefruit
Un fruct citric subtropical, grapefruitul are multe substanțe nutritive, fiind o importantă sursă de naringină, un polifenol legat de reducerea tensiunii arteriale și de rezistența la insulă. Doar o jumătate de porție de grepfruit conține 13% din cantitatea zilnică de vitamina A, esențială pentru sănătate.
Aceste fructe sunt bogate în antociani, care influențează pozitiv reglarea glicemiei. Consumul de mure îmbunătățește nivelul de glucoză în rândul bărbaților supraponderali sau obezi, potrivit studiilor pe o perioadă de o săptămână. Aceștia au căpătat o mai mare sensibilitate la insulină, un factor esențial pentru prevenirea diabetului de tip 2.
Kiwi
Kiwi are un conținut redus de zahăr, fiind plin și de nutrienți benefici. Cercetările atestă faptul că este bun pentru gestionarea constipației, datorită conținutului de fibre solubile și insolubile. Acestea înmoaie și adaugă volum scaunului, făcându-l mai ușor de eliminate.