Din cuprinsul articolului
Autoritățile sanitare din Bulgaria sunt în alertă, după ce a fost înregistrat primul caz de holeră după mai bine de 100 de ani.
Este vorba despre un cetăţean indian în vârstă de 23 de ani care locuieşte în Bulgaria şi care a călătorit în New Delhi, India, în perioada 13 august – 2 septembrie. Inspectoratul Regional de Sănătate al capitalei bulgare a confirmat cazul, informează DARIK, potrivit rador.ro.
Pacientul a fost internat cu diaree acută, la un spital din Sofia. Testul de laborator efectuat a fost confirmat ulterior de Laboratorul Naţional de Infecţii Bacteriene Deosebit de Periculoase din cadrul Centrului Naţional de Boli Infecţioase şi Parazitare.
Anchetă epidemiologică
Bărbatul a fost izolat, iar starea sa generală este bună. O altă persoană care s-a aflat în contact cu pacientul a fost plasată în carantină obligatorie.
Pe parcursul studiului epidemiologic efectuat, nu au fost identificate alte persoane de contact. Pacientul nu a vizitat locuri publice. Unitatea medicală respectivă a luat măsuri stricte de dezinfecţie şi de respectare a unui regim strict anti-epidemic, pentru a preveni răspândirea bolii.
Cât de pericoluasă este boala?
Holera este o boală foarte contagioasă, transmisă prin ingestia de alimente sau apă contaminate. Se caracterizează prin simptome precum diaree severă, vărsături și deshidratare, care, dacă nu este tratată prompt, poate duce la complicații grave. Deși nu toți pacienții prezintă simptome, aceștia pot transmite boala rapid, în special în condiții de igienă precară.
Deși holera este o boală prevenibilă și tratabilă, controlul focarelor implică o acțiune rapidă, izolarea cazurilor și accesul la apă potabilă și igienă adecvată. Călătorii sunt sfătuiți să respecte regulile de igienă personală și să evite consumul de alimente sau apă din surse nesigure.