Infecția cu virusul West Nile este o boală infecțioasă produsă de virusul West Nile (VWN) care este transmis prin înțepătură de țânțar şi interumană prin transmitere verticală, transfuzii de sânge, transplant. Perioada de risc pentru transmiterea bolii este perioada mai – noiembrie a anului.
Factori favorizanți pentru apariţia cazurilor / epidemiilor sunt modificările de ordin climatic – temperaturi ridicate, valurile de căldură ce urmează ploilor abundente, precum și intensificarea circulației de călători și mărfuri.
Controlul bolii poate fi realizat prin măsuri de control al vectorilor şi educația populației în ceea ce privește autoprotecția.
Recomandările pentru populaţie sunt următoarele:
Aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet medical:
În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renală cronică), pot apărea şi alte simptome:
Supravegherea privind infecţia cu virusul West Nile a debutat încă din luna iunie. Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile.
Instituția Prefectului – Județul Mureș a transmis primăriilor o adresă privind necesitatea luării de măsuri pentru supravegherea şi reducerea populaţiilor de tânţari.
La nivel național se constată o creștere a riscului de apariție a infecțiilor cu virusul West Nile, agravat și de fenomenele meteorologice din ultima perioadă.
În acest context, autoritățile locale trebuie să organizeze activităţi de dezinsecţie cu societăţi autorizate în acest scop, punând accent pe zonele cu vegetaţie bogată, parcuri, zone riverane cursurilor de apă.
Primăriile trebuie să ia măsuri pentru asanarea/desecarea bălţilor şi a acumulărilor de apă ca urmare a ploilor abundente precum şi pentru informarea populaţiei asupra necesităţii îndepărtării apei reziduale din gospodării sau din subsoluri.
”Având în vedere creșterea populației de țânțari în mai multe zone ale județului, precum și sesizările pe care le-am primit în acest sens, am convocat o ședință de analiză cu instituțiile responsabile din județ: Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Mureş, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al Judeţului Mureş, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Mureş, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare – Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare Mureş, Administraţia Bazinală de Apă Mureş, Oficiul Fitosanitar Mureș, Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş, Garda Naţională de Mediu – Serviciul Comisariatul Judeţean Mureş, în care am analizat măsurile care trebuie luate pentru reducerea acestor populații. Am atenționat, printr-o circulară, conducerile unităților administrativ teritoriale cu privire la măsurile pe care trebuie să le aplice în fiecare localitate pentru combaterea țânțarilor. Urmează ca instituțiile cu responsabilități în domeniu să controleze modalitatea în care primarii și consiliile locale respectă aceste recomandări,” a declarat prefectul județului Mureș, Mircea Dușa.
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…