Din cuprinsul articolului
Pericol de demență. Pierderea auzului la adulții în vârstă este legată de modificări ale creierului în zone legate de procesarea sunetului și funcțiile executive, crescând potențial riscul de demență.
Pentru a atenua acest risc sunt sugerate măsuri de protecție, cum ar fi aparatele auditive și evitarea zgomotelor puternice.
Riscul crescut de demență asociat cu deficiența de auz poate proveni din modificări compensatorii ale creierului. Pierderea auzului afectează mai mult de 60% dintre adulții cu vârsta de 70 de ani și mai mult din Statele Unite și este cunoscută a fi legată de un risc crescut de demență. Motivul acestei asocieri nu este pe deplin înțeles.
Pentru a înțelege mai bine legătura, o echipă de cercetători de la Universitatea din California San Diego și Kaiser Permanente Washington Health Research Institute au folosit teste de auz și imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a determina dacă deficiența de auz este asociată cu diferențe în anumite regiuni ale creierului.
În lucrarea publicată în Journal of Alzheimer’s Disease cercetătorii au raportat că persoanele înscrise în acest studiu observațional care aveau deficiențe de auz au prezentat diferențe microstructurale în zonele auditive ale lobului temporal și în zonele cortexului frontal implicate în vorbire și limbaj. procesare, precum și domeniile implicate cu funcția executivă.
„Aceste rezultate sugerează că deficiența de auz poate duce la modificări în zonele creierului legate de procesarea sunetelor, precum și în zonele creierului care sunt legate de atenție.
Efortul suplimentar implicat în încercarea de a înțelege sunetele poate produce modificări în creier care duc la un risc crescut de demență”, a declarat cercetătorul principal Linda K. McEvoy, profesor emerit și investigator principal la Institutul de Cercetare în Sănătate Kaiser Permanente Washington, potrivit scitechdaily.com.
„În acest context, intervenții care ajută la reducerea efortului cognitiv necesar pentru înțelegerea vorbirii – cum ar fi utilizarea subtitrărilor la televizor și filme, subtitrări în direct sau aplicații de transmitere a vorbirii în text, aparate auditive și vizitarea locurilor liniștite în loc de spațiile zgomotoase – ar putea fi important pentru protejarea creierului și reducerea riscului de demență.”
McEvoy a proiectat și a condus studiul în timp ce se afla la UC San Diego, în colaborare cu Reas și anchetatorii UC San Diego School of Medicine care au adunat date din Studiul Rancho Bernardo privind îmbătrânirea sănătății, un studiu de cohortă longitudinal al rezidenților din suburbia Rancho Bernardo din San Diego. care a fost lansat în 1972. Pentru această analiză, 130 de participanți la studiu au fost supuși testelor pragului de auz în vizitele clinicilor de cercetare între 2003 și 2005 și, ulterior, au avut scanări RMN între 2014 și 2016.
Rezultatele studiului arată că deficiența de auz este asociată cu modificări ale creierului specifice regionale care pot apărea din cauza deprivării senzoriale și a efortului crescut necesar pentru înțelegerea stimulărilor procesării auditive.
„Descoperirile subliniază importanța protejării auzului prin evitarea expunerii prelungite la sunete puternice, purtând protecție auditivă atunci când se folosesc instrumente puternice și reducând utilizarea medicamentelor ototoxice”, a spus co-autor Emilie T. Reas, Ph.D., profesor asistent. la UC San Diego School of Medicine.
Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…
Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Pentru că…
7 semne ale deficienței grave de VITAMINA D pe care nu trebuie să le ignori.…
Sunteți gata să explorați tărâmurile enigmatice ale astrologiei și să descoperiți ce semne zodiacale prezintă…
Prințul Harry marchează din nou o diferență radicală între modul în care trăiește și cel…
Mirosul corporal începe, de obicei, cu transpirația, în special în zona axilei și a inghinală,…