Sari la conținut

Pepenele verde  – TOP 3 proprietăți benefice pentru sănătate

pepene
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
efectul pepenelui verde asupra ficatului

Vara este anotimpul pepenilor şi, după cum sugerează și numele în limba engleză („watermelon”), conține în proporție de peste 90% apă.

Pepenele verde este originar din Africa Centrală și de Vest, însă s-a răspândit în întreaga lume. Primele dovezi ale cultivării cu succes a pepenilor verzi datează din jurul anului 2000 î.Hr.

Acest fruct delicios şi răcoros se consumă cel mai bine ca o gustare, separat de restul mesei, deoarece conține prea mult zahăr („100 g de pepene verde conțin 25-27 de kilocalorii), atrag atenţia nitriţioniştii.

Pepenele este hidratant şi conține glutation – o proteină produsă în mod natural de organism, cu rol de antioxidant, care se sintetizează la nivel hepatic şi ajută la detoxifierea ficatului. În plus, conținutul său ridicat de apă ajută la eliminarea toxinelor și a deșeurilor.

Abundă în vitamine şi, antioxidanţi

Pepenele verde are în special proprietăți despre care mulți oameni nici măcar nu le cunosc. „Pe lângă o cantitate mare de lichid și o cantitate mică de calorii, în pepene verde există multe vitamine și minerale”, spune nutriționistul Igor Strokov.

Expertul adaugă că acest fruct de vară furnizeaza organismului nutrienti precum potasiu, fosfor si magneziu, care chiar neutralizeaza durerile musculare.

Nu numai în lămâie puteți găsi vitamina C, care este atât de necesară pentru întărirea sistemului imunitar, dar şi în pepenele verde. „Cantitatea de antioxidanți pe care o conține acest fruct previne răspândirea virusurilor și bacteriilor în organism”, spune medicul.

Ajută la pierderea în greutate

Vrei să scapi de kilogramele în plus? Ai nevoie de vitamine pentru frumusețea pielii și refacerea părului? Pepenele verde este fructul perfect pentru tine.

„Se caracterizează printr-un conținut ridicat de vitamina A sub formă de carotenoide – aceștia sunt pigmenții care conferă alimentelor culoarea roșie, galbenă sau verde închis”, spune expertul.

Previne cancerul

Licopenul antioxidant, căruia pepenele verde îi datorează culoarea roșiatică, este deosebit de util. Acest lucru nu numai că face ca fructul să fie apetisant, ci și extrem de util, deoarece licopenul neutralizează radicalii liberi care pot contribui la dezvoltarea cancerului.

Datorită faptului că pepenele verde conține substanțe vegetale secundare – beta-caroten și citrulină, acesta ne poate afecta vasele de sânge, circulația sângelui în organism, întărind astfel sistemul cardiovascular.

Contraindicaţii

Dar, atenţie! Pepenele are un puternic efect diuretic. De aceea, în unelei boli trebuie consumat cu prudență, de exemplu, de către persoanele cu nisip și pietre la rinichi, dar şi tulburări ale activității sistemului cardiovascular sau a tractului gastrointestinal.

De asemenea, în diabetul decompensat, nu este indicat să consumați pepene dulce. Cereţi sfatul medicului currant cât şi cum poate fi inclus în regimul alimentar.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel