Sari la conținut

Pepenele verde, dăunător pentru organism. Ce efect nociv are asupra ficatului

pepene
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
efectul pepenelui verde asupra ficatului

Pepenele verde poate fi dăunător pentru organism. Ce efect are asupra ficatului

Doctorul Melnikova observă că, în special, o porție de pepene verde de peste 200 de grame (pe zi) poate afecta negativ bunăstarea persoanelor cu un conținut ridicat de potasiu în sânge – pot avea aritmie cardiacă. În plus, consumul acestuia poate crește povara asupra ficatului.

Pepenele verde pune foarte multă presiune asupra ficatului

„Pepenele verde este o sursă de fructoză, care pune foarte multă presiune asupra ficatului. La urma urmei, ficatul procesează acest carbohidrat rapid. Prin urmare, aveți grijă la consumul de fructe dulci dacă aveți boli ale acestui organ”, ne sfătuiește medicul.

Dr. Melnikova atrage atenția asupra faptului că pepenele verde conține și multă glucoză, care este rapid absorbită de organism. Ca urmare, există o creștere rapidă a zahărului în sângele unei persoane, ceea ce duce la o eliberare crescută de insulină. O astfel de schimbare a stării corpului este plină de activarea depunerilor de grăsime, care este deosebit de periculoasă dacă aveți deja exces de greutate corporală, prediabet și diabet zaharat.

Medicul adaugă că atunci când mănâncă pepene verde, există riscul de a ingera substanțe toxice folosite pentru a hrăni fructul în timpul creșterii acestuia.

Nitriți nocivi care perturbă funcția de transport a sângelui

„Pentru ca fructele să crească rapid și să se coacă mai repede, aceștia sunt hrănite în principal cu îngrășăminte cu azot – nitrați, care sunt puțin toxici în sine. Dar când ajung în microflora tractului gastrointestinal, se transformă în nitriți nocivi care perturbă funcția de transport a sângelui, ceea ce poate duce ulterior la hipoxie și lipsă de oxigen în țesuturi”, avertizează expertul.

Proprietăți utile ale pepenilor verzi

pepene verde
Sursă FOTO: Unsplash

Proprietățile benefice ale acestui fruct de vară

Pepenele verde conține vitamine B, vitamina C, potasiu, magneziu, fier și fosfor, precum și aminoacizi. Dar proprietățile benefice ale acestui fruct nu se termină aici. Este bogat în licopen, care reduce riscul de cancer și diabet.

Pepenele verde este bogat în licopen. Culoarea sa roșie provine din acest antioxidant. Studiile arată că substanța ajută la reducerea riscului de cancer și diabet, ca parte a unui stil de viață sănătos”, spune expertul.

Această substanță ajută și la reducerea riscului de atac de cord. În plus, pepenii conțin o cantitate imensă de citrulină, care normalizează nivelul tensiunii arteriale. Iar pigmentul natural beta-criptoxantina protejează articulațiile de inflamație. Exista chiar si rezultate ale cercetarilor care arata ca pepenele verde poate reduce riscul de a dezvolta artrita reumatoida, adauga specialistul.

O altă substanță utilă din acest fruct este vitamina A, care este bună pentru ochi.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel