Sari la conținut

Pepenele roșu reduce riscul acestor BOLI. Proprietăți benefice neașteptate

pepene verde
Sursă FOTO: Unsplash
beneficiile pepenelui verde

Pepenele este o sursă excelentă de vitamina C și vitamina A.

Medicii ruși, cardiologul German Gandelman și oftalmologul Mikhail Konovalov, au vorbit despre proprietățile benefice neașteptate ale pepenelui. Potrivit medicilor, consumul acestui fruct îmbunătățește protecția împotriva accidentului vascular cerebral și a cancerului de stomac.

Proprietăți utile ale pepenelui

Dr. Gandelman explică: „Pepenele oferă organismului o cantitate mare de vitamina C. Consumul suficient al acesteia ajută la prevenirea accidentului vascular cerebral”.

„Doar 100 de grame de pepene roșu conțin 60% din necesarul zilnic de vitamina C, care este necesară pentru elasticitatea vaselor de sânge. Deficitul de vitamina C poate provoca accident vascular cerebral”, avertizează Dr. Gandelman.

Dr. Mikhail Konovalov adaugă că o astfel de porție de pepene conține și aproape 60 la sută din doza zilnică de vitamina A, o substanță naturală anticancerigenă. Consumul de alimente saturate cu aceasta are un efect anticancerigen.

„Studiile arată că persoanele care consumă alimente bogate în vitamina A sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta cancer la stomac”, spun medicii.

Pentru ce altceva este bun pepenele?

Consumul acestuia are un efect benefic asupra ficatului și vezicii biliare și servește ca măsură de prevenire a formării pietrelor în aceasta.

Fructul pepenelui este foarte suculent (conține până la 92% apă), conține 4,5-20% zaharuri (zaharoză, glucoză, fructoză și alte zaharuri), acizi organici (malic, citric), vitaminele C, B1, B2, PP, RI E, caroten, acizi pantotenic și folic, pectină, are substanțe aromatice și altele. Pulpa comestibilă a pepenelui conține cantități mari de săruri de fier, potasiu și alte elemente. Semințele sunt, de asemenea, bogate în substanțe biologic active (mai mult de 25% grăsimi, zaharuri, proteine și alți compuși).

Faptul că cantitatea de apă din pepene are capacitatea de a satisface pe deplin echilibrul hidric necesar organismului uman. Decoctul de semințe de pepene, pulpa fructului și sucul fructului sunt recomandate pentru utilizare în bolile rinichilor și ale căilor urinare ca diuretic, ale ficatului, ale căilor biliare ca coleretic. Beneficiile pepenelui în aceste boli sunt mari.

Pepenele conține zaharuri foarte ușor digerabile. Prin urmare, nu ar trebui să fie utilizat de pacienții care sunt predispuși la supraponderalitate (obezitate) și care suferă de diabet zaharat (diabet zaharat). În caz contrar, starea pacientului se agravează. Persoanele cu alergii alimentare ar trebui, de asemenea, să evite consumul de pepene galben.

În plus, pepenele roșu este cunoscut ca un antidepresiv natural, ajutând la o mai bună gestionare a stresului de zi cu zi, a iritației și a insomniei – vitaminele și oligoelementele conținute în acesta au un efect pozitiv asupra sistemului nervos, iar după consumul de pepene roșu crește în organism conținutul de serotonină, „hormonul fericirii”.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel