Sari la conținut

Pentru o inimă sănătoasă, uitați complet de aceste trei lucruri

Puls
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Recomandări pentru o inimă sanatoasa

Pentru o inimă sănătoasă, uitați complet de aceste trei lucruri. Inima este un factor central pentru sănătatea noastră. Mai ales astăzi, când societatea noastră îmbătrânește din ce în ce mai mult, iar în jur este plină de mulți factori de risc, este important să fii atent la propriul mod de viață.

Indiferent dacă aveți deja probleme cu inimii sau nu, merită întotdeauna să vă optimizați viața de zi cu zi cât mai mult posibil și să monitorizați starea inimii. Este bine cunoscut faptul că mișcarea și o alimentație sănătoasă sunt bune pentru multe organe. Cu toate acestea, există mulți alți factori care joacă un rol important în sistemul nostru cardiovascular.

Kilogramele în plus duc  la creșterea tensiunii arteriale

grasime
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Excesul de greutate duce la creșterea tensiunii arteriale și la creșterea nivelului de lipide în sânge. Ambele deteriorează inima și vasele de sânge pe termen lung. Țesutul adipos din exces eliberează agenți inflamatori care provoacă daune sistemului cardiovascular. Un ghid dur pentru o greutate corporală sănătoasă este așa-numitul indice de masă corporală.

Nu este un secret faptul ca o alimentatie sanatoasa este importanta pentru o inimă sănătoasă. Potrivit experților, dietă mediteraneană s-a dovedit a fi cea mai potrivită pentru sănătatea inimii. Indiferent dacă mâncați sau nu, trebuie să aveți o mulțime de legume în meniu și unele produse care dau nutrienți importanți organismului și protejează inima și sunt importante pentru scăderea coeficientului de masă corporală.

Schimbarea dietei ajută la reducerea obezității. Mai mult, medicii recomandă legumele verzi, cum ar fi spanacul, varza, salata verde, broccoli. Acestea scad tensiunea arterială și protejează vasele de sânge. Se recomandă două până la trei porții pe zi. De asemenea, puteți utiliza legume congelate. Cu toate acestea, trebuie evitate produsele care conțin deja ulei sau sosuri.

Potrivit medicilor, peștele conține acizi grași omega-3 sănătoși. În schimb, carnea roșie este bună de evitat, iar făina albă, dacă este posibil, pentru a fi înlocuită cu produse din cereale integrale. Nucile, fasolea și fructele de pădure sunt, de asemenea, benefice  pentru o inimă sănătoasă, deoarece au o proporție ridicată de antioxidanți, precum și ulei de măsline.

Consumul de sare duce la creșterea tensiunii arteriale

Medicii recomandă șase grame de sare pe zi. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor consumă mult mai mult. Acest lucru este deosebit de dăunător pe termen lung pentru persoanele cu tensiune arterială crescută și insuficiență cardiacă. Prin urmare, este important să se limiteze aportul de sare cât mai mult posibil.

Același lucru este valabil și pentru alcool. Cel mai bine este să o evitați cu totul, așa cum se arată în conformitate cu Organizația Mondială a Sănătății, chiar și cantitățile mici pot crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Fumatul, unul dintre cei mai mari factori de risc pentru sănătatea inimii

Fumat
Sursă foto: iStock

Fumatul este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru deteriorarea vaselor de sange, cresterea tensiunii arteriale si accidentul vascular cerebral sau atacul de cord.  Riscul unor tipuri de cancer – plămânul și vezica urinară – este, de asemenea, mai mare la fumători. Fumatul pasiv este, de asemenea, periculos și trebuie evitat dacă este posibil.

Stresul duce la o creștere a tensiunii arteriale

Indiferent dacă este stres emoțional sau fizic, aceasta duce la o creștere a nivelului de cortizol, cunoscut sub numele de hormon de stres. Nivelul de adrenalină crește, de asemenea, permanent în perioadele de stres. Acest lucru duce la o creștere a tensiunii arteriale și un puls persistent ridicat care tensionează mușchiul inimii.

În timpul exercițiilor fizice, pulsul crește, dar acest lucru este bun pentru inimă, deoarece după o activitate fizică intensă urmează o fază de repaus.

Când ești stresat, inima ta bate prea repede și obosești. În plus, un nivel prea ridicat de cortizol slăbește sistemul imunitar, ceea ce îi limitează capacitatea de a proteja și de a lupta împotriva bolilor.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel