Sari la conținut

Pentru ce categorie de oameni TATUAJELE sunt absolut interzise! Poți face BOLI GRAVE, dacă ai această MOȘTENIRE genetică

Între 5 și 10% dintre europeni au în familie persoane cu keloide, un tip de țesut cicatrizat care se ridică deasupra pielii și care rămâne așa pe viață. Apoi, chimicalele din cerneala cu care se fac tatuajele sunt legate de apariția cancerului, a altor boli de piele și se știe că întârzie vindecarea.

Până la 10% dintre europenii care au sau își fac tatuaje au risc major să rămâne cu cicatrici permanente pe piele, arată datele Asociației Dermatologilor din Marea Britanie. E vorba de apariția keloidelor, un tip de cicatrici care sunt rezultat al unui proces agresiv de vindecare, cu țesut cicatricial în exces, care se ridică deasupra pielii, mai ales la cei în derma cărora predomină fibrele de colagen tip I și III. Această componentă predominantă a pielii este transmisă genetic, așa că înainte de a-ți face un tatuaj ar fi bine să vezi dacă rudele pe linie directă au astfel de cicatrici, notează DailyMail Online.

„Persoanele cu risc de a face keloide sunt sfătuite să nu-și traumatizeze pielea cu tatuaje, body piercing-uri și proceduri cosmetice care nu sunt vitale, mai ales în zone cum sunt pieptul și lobul urechii”, a arătat purtătorul de cuvânt al Asociației Dermatologilor Britanici.

Studii anterioare sugerează că chimicalele din cerneala cu care se fac tatuajele ar fi legate de apariția cancerului pentru că determină inflamarea acelor ganglioni limfatici care sunt mai puțin capabili să lupte cu infecțiile. Vinovat este, în mod special dioxidul de titan, dar sunt și alți coloranți periculoși în cerneala de tatuaj.

Chiar și tatuajele temporare rănesc pielea

Potrivit medicului Anton Alexandroff, dermatolog consultant și purtător de cuvânt la British Skin Foundation, chiar și reacțiile alergice declanșate de tatuajele temporare pot determina apariția keloidelor.

„Cicatricile keloide sunt rare dar pot să te desfigureze. Printre factorii de risc se numără moștenirea genetică și e bine de știut că apar, în general, la persoane cu vârsta între 10 și 30 de ani”, a explicat acesta.

Deși cei mai mulți oameni sunt tatuați, femeile au un risc mai mare de a face acest tip de cicatrici. În ultimii ani tatujele au devenit un trend, doar în Marea Britanie, la o populație de circa 65 de milioane de oameni, circa 20 de milioane au tatuaje.

Autorul studiului, Hiram Castillo de la Facultatea de Radioterapie Europeană din Franța, a declarat: ”Când cineva dorește să obțină un tatuaj, ei sunt adesea foarte atenți atunci când aleg un salon unde folosesc ace sterile care nu au fost folosite anterior. Nimeni nu verifică compoziția chimică a culorilor, dar studiul nostru arată că ar trebui să verifice.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel