Din cuprinsul articolului
În cadrul Mici Recalculări, care se desfășoară acum, pensionarii români care s-au născut înainte de anul 2001 pot depune adeverințe pentru a-și actualiza pensiile, în special cei care au lucrat în condiții grele sau în grupe de muncă. Procesul de recalculare vizează o corectare a pensiilor în funcție de veniturile nepermanente și de vechimea în muncă.
Un pensionar a reușit să obțină o majorare semnificativă de 75% la pensia sa, datorită muncii în grupe de muncă. Acest lucru a fost posibil deoarece, potrivit legislației, pensionarii care au lucrat în grupe speciale (grupe I și II de muncă) beneficiază de un coeficient mai mare la calculul pensiei. Actele depuse în acest caz includ adeverințele care confirmă perioada lucrată în aceste condiții, care trebuie depuse pentru a dovedi îndeplinirea condițiilor de muncă în grupă specială.
Mulți pensionari sunt nemulțumiți de modul în care pensiile lor au fost recalculare, considerând că formula de recalculare nu a adus îmbunătățiri semnificative, iar altele nu au înregistrat niciun câștig. Aceste nemulțumiri sunt mai frecvente în rândul celor care au muncit în condiții grele, cum ar fi în minerit, construcții sau alte domenii care implică un risc crescut.
Deși recalcularea pensiilor a fost gândită pentru a corecta inechitățile existente, mulți pensionari contestă procesul, susținând că formula de recalculare nu ia în calcul corect toți factorii necesari pentru a reflecta munca prestată în condiții deosebite.
Instanța decide la pensie: majorarea punctajelor lunare cu 50% pentru cei cu grupe de muncă și condiții speciale
Newsweek a scris că intanța a dat dreptate pensionarilor și a decis:
„În interpretarea dispoziţiilor art. 30 alin. (4) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu modificările şi completările ulterioare, asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute de art. 30 alin. (l) lit. i) din aceeaşi lege, în locurile de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte şi sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, conform art. 100 lit. b) din Legea nr. 263/2010, iar nu doar cu privire la determinarea stagiului de cotizare, potrivit art. 56 alin. (1) lit. d)”, a decis Înalta Curtea.