Sari la conținut

Pensionarii RISCĂ să dea ÎNAPOI banii obţinuţi la RECALCULARE! Răsturnare de situaţie!

pensie
Sursă foto: PhOnline
recalcularea pensiilor

Avocatul Poporului ar putea ataca la Curtea Constituțională legea privind recalcularea pensiilor, iar banii primiţi de pensionari în plus sau în minus ar putea fi returnaţi dacă legea va fi invalidată de CCR.

Deocamdată instituţia a anunţat că analizează situaţia şi precizează că nu are atribuții privind recalcularea pensiilor, iar persoanele nemulțumite de deciziile de recalculare primite au termen 45 de zile să se adreseze instanțelor.

„În ceea ce privește sesizarea Curții Constituționale, informăm petenții asupra faptului că toate criticile de neconstituționalitate formulate și aduse la cunoștința instituției se află în prezent în analiză. Atunci când vom lua o decizie, o vom aduce la cunoștința opiniei publice”, se arată într-un comunicat.

Erorile de la recalculare aparţin caselor de pensii

Referitor la modul de recalculare a pensiilor aflate în plată, Avocatul Poporului precizează că „răspunderea pentru calculul drepturilor de pensie aparține în exclusivitate caselor de pensii”.

„Avocatul Poporului nu are conferită prin lege prerogativa calculării ori recalculării pensiilor, iar operațiunile sau modalitățile tehnice de calcul, de determinare a punctajului mediu anual etc. sunt de competența caselor de pensii”, adaugă sursa citată.

Avocatul Poporului
Sursă foto: Agerpres

Termen de 45 de zile pentru contestarea deciziilor în instanţă

Avocatul Poporului atrage atenția însă că, în conformitate cu legea, petenții dispun de un termen de
decădere 45 de zile, de la comunicare pentru a contesta decizia de stabilire a pensiei la instanța judecătorească competentă. În caz contrar, decizia rămâne definitivă.

„Precizăm că depunerea unei petiții la instituția Avocatul Poporului sau contestarea acesteia la casa de pensii emitentă, nu suspendă și nu întrerupe termenul în care se poate introduce acțiune la instanța judecătorească competentă”, se mai arată în comunicat.

FACIAS: Recalcularea pensiilor este neconstituțională

În cadrul campaniei „E dreptul meu”, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a fost sesizată de către cetățeni cu privire la noile decizii de recalculare a pensiilor prin care le-a fost diminuată pensia. Cu toate că cetățenii afectați vor primi în continuare pensia actuală, pensia nu va scădea, majorările viitoare care din punct de vedere legal sunt obligatorii, vor fi raportate la suma recalculată, care este mai mică, până când aceasta va ajunge la valoarea pensiei curente.

De exemplu, un pensionar care în prezent are o pensie de 1.000 de lei, iar în urma recalculării ar trebui să primească 700 de lei, va primi în continuare 1.000 de lei. Cu toate acestea, creșterile viitoare ale pensiei se vor aplica asupra sumei de 700 de lei, până când aceasta va ajunge la pragul de 1.000 de lei.

În acest context, FACIAS cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la neconstituționalitatea prevederilor noii legi pensiilor care privesc acest aspect.

FACIAS solicită Avocatului Poporului ridicarea excepției de neconstituționalitatea a Curții Constituționale a României a noii legi a pensiilor pentru următoarele motive:

Încălcarea principiului neretroactivității legii civile. Legea 360/2023 contravine articolului 15 alin. 2 din Constituție, care stipulează clar că nicio lege nu poate avea efect retroactiv. Recalcularea pensiilor stabilite deja conform legislației anterioare reprezintă o încălcare evidentă a acestui principiu fundamental. Pensionarea este un contract între stat și cetățean, bazat pe regulile existente la momentul încheierii sale, iar orice schimbare unilaterală a acestor reguli de către stat este ilegală și imorală.

Un abuz de putere împotriva pensionarilor. Noua lege discriminează flagrant între categoriile de pensionari, creând o diferență nejustificată între cei afectați de recalculare și cei care își păstrează pensia calculată conform vechii legislații. Este inadmisibil ca, într-un stat de drept, să se permită modificarea arbitrară și în detrimentul beneficiarilor a reglementărilor privind cuantumul pensiei sau modalitatea de calcul.

Dreptul la pensie nu poate fi negociat. Prin contribuțiile la bugetul asigurărilor sociale, pensionarii și-au câștigat dreptul la o pensie stabilită pe baza principiului contributivității. Diminuarea acestei pensii, chiar și temporar, este neconstituțională. Decizia CCR nr. 86/2023 confirmă că dreptul la pensie, odată stabilit, nu poate fi redus, deoarece ar afecta esența acestui drept.

Începe „mica recalculare” a pensiilor

Între timp, președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a anunţat calendarul şi criteriile după care de va face „mica recalculare” a pensiilor, mulţi pensionari urmând să beneficieze de noi majorări ale veniturilor.

Oficialul a declarat că din luna septembrie va începe din oficiu un nou proces de recalculare a pensiilor pe baza adeverințelor din care să reiasă sporurile permanente, nepermanente sau al 13-lea salariu.

Președintele Casei de Pensii: Este o falsă problemă!

Daniel Baciu a explicat că majoritatea adeverințelor au fost deja incluse la dosarele de pensii. În acest sens, a dat exemplul câtorva astfel de documente selecționare aleatoriu de la Sectorul 5. „Este o falsă problemă! Pentru că majoritatea acestor adeverințe se află deja la dosarele de pensii. Și dacă doriți, vreți să vă arăt că am luat acum, cu o oră înainte, niște dosare de aici, de la sectorul 5, unde aceste adeverințe sunt la dosare. Noi deja le-am și identificat, odată cu procesul de evaluare”, a declarat Daniel Baciu, potrivit România TV.

De asemenea, președintele Casei Naționale de Pensii a mai precizat că legislația valabilă până la 31 august a reprezentat un impediment în ceea ce înseamnă mica recalculare. Însă, din luna septembrie legiuitorul permite începerea procesului de recalculare a veniturilor obținute în baza acordului global și sporurilor permanente sau nepermanente.

Mai mult decât atât, Daniel Baciu a arătat că majoritatea dosarelor de pensii includ și adeverințele de venit, deoarece la momentul pensionarii beneficiarii au depus dosarele cu toată documentația, inclusiv adeverințele cu sporuri permanente sau nepermanente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel