Din cuprinsul articolului
Numeroși pensionari au avut dezamăgirea să constate că după recalculare n-au primit nimic în plus la pensie sau au primit mai puțin decât au calculat ei. Așa că s-au dus să ceară explicații la casele teritoriale de pensii. Unii sunt deciși să meargă și-n instanță pentru dreptul lor.
Digi24 a vorbit cu mai mulți pensionari supărați după ce au primit deciziile de recalculare:
-„A zis că rămân cu pensia veche. Vin de la audiența de la director. N-am decât să-i dau în judecată, că altfel câștig de cauză văd că nu găsesc”.
-„Mi s-a tăiat 500 de lei, din 1.300 pe care îi aveam … 1281”
„Am venit cu decizia de recalculare pentru că mi-a preluat punctajul pe care îl aveam înainte, greșit. Adică în loc de 33 cât aveam a luat 30 și cam 300 de lei mai puțin iese la calcul. Deci punctajul care a fost preluat greșit anterior îl modifică și îmi trimite o altă decizie într-o lună”.
De altfel, există categorii întregi de pensionari defavorizați de noua lege. Printre ei, foștii mineri și foștii CFR-iști.
„Gândiți-vă că pe noua formulă de calcul din această lege, toate bazele lor de calcul 20, 15, 17, 20, cât reprezentau anii respectivi au dispărut, iar stagiul complet de cotizare acum pe noua lege înseamnă cel puțin 25 de ani sau mai bine zis, 25 de ani”, a explicat, pentru Digi24, Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS).
În cazul în care veți observa erori după ce ați calculat valoarea pensiei, cu ceea ce ați primit pe decizia de recalculare, primul pas pe care trebuie să î faceți este să solicitați clarificări de la Casa teritorială de pensii de care aparțineți.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, recomandă acest demers ca fiind cel mai simplu mod de a rezolva problemele, înainte de a apela la instanță.
„Calea cea mai ușoară pentru pensionari este de a cere aceste verificări la Casele Teritoriale de Pensii, în cazul în care nu sunt lămuriți cu privire la decizia de recalculare.
Dacă se constată neconcordanțe, aceste instituții au cadrul legal necesar pentru a veni cu o decizie de revizuire”, a precizat Simona Bucura-Oprescu.
În cazul în care explicațiile primite nu sunt satisfăcătoare și problema persistă, aveți dreptul să contestați decizia în instanță. Trebuie să țineți cont de faptul că TREBUIE să faceți acest lucru în termen de 45 de zile de la primirea deciziei de recalculare, pentru a avea cadrul legal necesar de a solicita revizuirea deciziei.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…