Sari la conținut

Pensionarii cărora li se măresc pensiile cu 100% după recalculare. Ce salarii au avut?

pensie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
pensie sociala

O categorie de români beneficiază de pensii mai mari cu 100% în urma aplicării noului calcul. Potrivit noii legi a pensiilor, aceștia vor beneficia de puncte în plus pentru perioada lucrată.

Mulți români încasează mai mulți bani la pensie în urma noului calcul. În anumite cazuri, cuantumurile se majorează cu mai mult de 100%. Majorarea este însă foarte mult condiționată de numărul de ani pe care i-au lucrat după ce au trecut de cei 25 de ani obligatorii pentru pensionare.

Sunt vizați românii care au muncit pe salariul minim. Din acest an, ei beneficiază de puncte suplimentare de stabilitate.

Pensionarii cărora li se măresc pensiile cu 100% după recalculare. Ce salarii au avut?

Newsweek a relatat în mai multe rânduri situația românilor care vor încasa pensii mărite de la 50% la 110% în baza noului calcul ce a intrat în vigoare la 1 septembrie 2024.

O perioadă de cotizare de peste 25 de ani duce, de asemenea, la o pensie mai ridicată, întrucât cei care intenționează să se pensioneze după 25 de ani vor beneficia de puncte suplimentare pentru perioadele lucrate peste acest plafon, conform prevederilor noii legi a pensiilor.

Această stabilitate a serviciului, și anume o perioadă de cotizare fără multe întreruperi, este răsplătită cu puncte suplimentare, ceea ce înseamnă pensii mai mari.

Iată cum se acordă punctele bonus:

La calculul numărului total de puncte de pensie se va adăuga un număr de puncte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani”, în felul următor:

– 0,50 puncte/an, pentru anii din internalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

0,75 puncte/an, pentru anii din internalul 31 – 35, inclusiv;

1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 -40 ş.a.m.d.

Valoarea unui punct bonus este de 81 de lei.

Numărul total de puncte reprezintă suma: puncte contributive + puncte de stabilitate + puncte pentru perioadele asimilate și necontributive.

Punctele necontributive reprezintă anii petrecuți în armată, în șomaj sau la universitate (0,25 puncte în fiecare an).

Punctele contributive sunt anii de contribuție la sistemul de pensii. În cazul în care ați contribuit 35 de ani, obțineți 35 de puncte. De asemenea, dacă ați contribuit 30 de ani, primiți 30 de puncte.

Punctele de stabilitate sunt punctele adiționale pentru rămânerea pe piața muncii după vârsta de 25 de ani. Ele sunt luate în considerare la stabilirea numărului total de puncte acumulate de o persoană asigurată. Se calculează prin însumarea punctelor anuale ale persoanei asigurate și a numărului de puncte de stabilitate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel