Sari la conținut

Pensionarii care vor primi bani în plus la pensie, după indexarea din ianuarie. Domeniile în care au activat

pensie
Sursă foto: PhOnline
recalcularea pensiilor

Începând cu 1 ianuarie 2025, majoritatea pensionarilor din România vor beneficia de o indexare a pensiilor, care va ține cont de rata inflației și de o parte din creșterea venitului mediu brut. Aceasta indexare are scopul de a compensa creșterea costului vieții și de a menține puterea de cumpărare a pensionarilor.

Cu toate acestea, un segment semnificativ de pensionari va avea veniturile înghețate pentru o perioadă nedeterminată. Aceștia sunt cei care, în urma recalculării pensiilor, ar fi avut o pensie mai mică decât cea pe care o primeau înainte.

Conform legislației actuale, acești pensionari continuă să primească „cuantumul cel mai avantajos” — suma inițială, fără a li se reduce pensia. Pentru a acoperi diferența dintre suma recalculată și cea primită anterior, statul le acordă o compensație.

Cu toate că, în mod obișnuit, pensiile ar trebui să crească anual cu rata inflației și 50% din creșterea venitului mediu brut, cei care primesc această compensație nu vor beneficia de majorare dacă suma indexată nu depășește compensația acordată. Aceasta înseamnă că, pentru unii pensionari, veniturile vor rămâne constante, fără creșteri, până când indexarea anuală va depăși nivelul compensației.

După reclaculare se va ajunge la 1.000.000 de pensii sociale. Majoritatea acestor pensionari au activat în agricultură, la CAP, în industria textilă. Sau, unii dintre ei au puțini ani munciți, mult sub 25 de ani.

pensie
Sursă foto: Ziarul de Iași

Pensia minimă rămâne neschimbată la 1 ianuarie

Statul suportă, în medie, aproape 500 de lei de lei pentru ca fiecare din cei peste 1.150.000 de pensionari să ia pensia minimă de 1.281 lei.

În fapt, pensia lor pe baza contributivității ar fi trebuit să fie de 730 de lei.

Ministerul muncii a anunțat că de la 1 ianaurie pensia minimă va rămâne la 1.281 de lei. Astfel, 1.150.0000 de pensionari vor beneficia , în coninuare, de creștere de 500 de lei din partea statului pentru a ajunge la pensia minimă.

„În cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferenţa se suportă de la bugetul de stat. Asta înseamnă că, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării, niciun pensionar nu va primi mai puţin de 1.281 de lei”, subliniază Ministerul Muncii.

Ministrul Oprescu se revoltă

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat că pensiile rămase neschimbate în urma recalculării sunt cele care, în momentul de față, au un nivel considerabil mai mare decât contribuțiile plătite de beneficiari de-a lungul carierei.

Ministrul Muncii a precizat că cele mai multe pensii din România vor crește din 1 ianuarie 2025. Circa 13,8% dintre pensii vor fi ajustate prin această indexare.

„Este nedrept că toată dezbaterea din media şi mai ales din mediul politic despre această reformă a pensiilor s-a concentrat pe pensiile care au rămas cu aceeaşi valoare în urma recalculării. S-au concentrat pe cele aproximativ 17,5% dintre pensii care rămân la aceeaşi valoare.

Dar în proporţie de peste trei sferturi vor creşte şi ele de la 1 ianuarie 2025. (…) Constat că cei care atacă această reformă sunt exact cei cărora nu le pasă de cei 3,8 milioane de pensionari. Care au fost neîndreptăţiţi decenii întregi şi cărora prin noua lege a pensiilor li s-a făcut dreptate”, declarat Oprescu pentru InfoFinanciar.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel