Sari la conținut

Pensionarii care primesc o creștere de 1.500 lei. Au muncit sub 35 de ani

pensie
Sursă foto: Playtech
pensie sociala

Ce pensionari beneficiază de o majorare de 1.500 de lei? Pensionarul de care discutăm astăzi a activat mai puțin de 35 de ani. În continuare vă dezvăluim formula de recalculare și care sunt pensionarii care vor beneficia de ea.

Recalcularea pensiilor a sosit la Poșta Română, unde se printează în această perioadă deciziile de recalculare. În funcție de aceste decizii, beneficiarii de pensii vor afla ce pensie urmează să primească de la 1 septembrie.

Deciziile referitoare la recalculare sunt transmise între 15 și 31 august.

Pensionarii care primesc o creștere de 1.500 lei. Au muncit sub 35 de ani

Cu toate că formula de recalculare este una foarte simplă, vor apărea multe discuții. În special pentru că, din cei 4,75 milioane de pensionari, o treime – cel puțin 1,5 milioane de pensionari – nu vor beneficia de o creștere a pensiei. Unii pensionari se vor alege cu majorări de câțiva lei, până la 100 de lei.

Newsweek vă prezintă totodată și situația unui pensionar mulțumit care va primi o majorare consistentă a pensiei în ciuda faptului că – paradoxal – nu a muncit mulți ani. Reamintim că legea pensiilor le oferă majorări importante pensionarilor care au muncit mulți ani, în mod ideal mai mult de 35 sau 40 de ani.

În cazul actualului pensionar, acesta a muncit mai puțin de 35 de ani și a ieșit la pensie la vârsta de 60 de ani. Pensionarul nostru obține o medie de 1,24 puncte. Întrucât punctul de pensie este de 2.054 de lei, reiese o pensie de 2.500 de lei în acest moment.

Ani puțini, creștere mare

Pensionarul nostru are 34 de ani munciți. Pentru acești ani, el nu primește un număr mare de puncte de stabilitate sau bonus.

Puncte bonus: 5 X0,5 + 4 X,075 = 5.5 puncte

Norocul pensionarului este acela că a avur 46 de puncte de contributitate.

Total puncte = 46 puncte + 5,5 puncte + 2 X05 puncte (armată) = 52,5 puncte

Pensie brută recalculată = Puncte total X VPR, care este 81 de lei = 52,5 X 81 de lei = 4.210 lei.

Se plătește impozit 10% din ce depășește suma de 2.000 de lei = 221 lei impozit.

Total pensie netă recalculare = aproximativ 4.000 de lei, scrie sursa.

Controverse legate de grupele de muncă

Pensionarii care au muncit în grupe sau condiții speciale nu obțin puncte bonus sau contributive. Vor primi astfel de puncte suplimentare doar pensionarii care au muncit mai mult de 25 de ani. Persoanele care au lucrat în grupe sau în condiții grele/speciale nu vor primi niciun punct bonus.

Potrivit reglementărilor în vigoare ale Legii 360/2023, la stabilirea punctelor de stabilitate nu se ține cont de perioada suplimentară de muncă desfășurată în grupe de muncă. La punctele de CONTRIBUTIVITATE NU se adună anii lucrați în grupe de muncă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel