Sari la conținut

Pensionarii care primesc 2000 lei în plus la pensie din septembrie. Decizie neașteptată

bani in plus la pensie
Sursă foto: Playtech
pensie

Pensie mai mare cu 2000 de lei. Românii care au lucrat în condiții grele, încadrați în grupele de muncă I și II, ar putea fi nedreptățiți de recalcularea generală a pensiilor ce va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, avertizează asociațiile de pensionari.

Totuși, unii dintre aceștia, cum sunt minerii din Gorj, reușesc să obțină în instanță pensii mai mari, cu creșteri de 1.500-2.000 de lei, printr-o recalculare forțată. Recalcularea pensiilor va începe de la 1 septembrie, iar deciziile vor fi trimise beneficiarilor prin Poșta Română după 15 august.

Între 1,8 și 2 milioane de pensionari nu vor beneficia de nicio majorare la recalcularea pensiei, conform experților în piața muncii. Printre cei defavorizați de noua formulă se numără și pensionarii din grupele de muncă I și II.

Minerii obțin pensii cu 1.500-2.000 de lei mai mari

Foștii angajați din Complexul Energetic Oltenia, minerii și energeticienii care au ieșit la pensie, vor beneficia de pensii mai mari dacă obțin decizii favorabile în instanță în baza Legii 197. Gorj Online informează că există sute de procese în desfășurare, inițiate de asociații de profil și de persoane individuale. Ion Popescu, președintele Asociației pensionarilor din minerit și energie „Mereu împreună” Gorj, a declarat că organizația are circa 180 de procese deschise în instanță. Primele decizii definitive sunt așteptate în septembrie, pe baza interpretărilor Înaltei Curți de Casație și Justiție. Astfel, pensiile ar putea crește între 1.500 și 2.000 de lei.

„Norocul nostru este că ni s-a dat dreptate de la Înalta Curte de Casație și Justiție. În septembrie așteptăm primele decizii definitive cu recalculare. Ne așteptăm la creșteri de 1.500 – 2.000 de lei, ținând cont de vechime și punctajele lunare”, a spus Ion Popescu.

Cine sunt pensionarii care nu primesc bani în plus de la 1 septembrie 2024

Potrivit specialistului în pensii Dorina Barcari, vechea lege a pensiilor recompensa mai bine munca în grupe decât noua lege ce va intra în vigoare în septembrie 2024. Pensionarii care s-au pensionat conform Legii 3 din 1997, ce permitea pensionarea mai devreme, vor avea de pierdut la recalculare. Noua lege a pensiilor acordă avantaje și puncte bonus celor cu o carieră lungă, dezavantajându-i pe cei care au beneficiat de prevederile vechii legi.

Grupele de muncă, redenumite în noua lege a pensiilor

„Grupele de muncă s-au redenumit: condiții speciale și deosebite. În trecut, pentru grupa I, condiții speciale, se acorda un bonus de 50% din punctajul lunar. Acum se dau 0,5 puncte, ceea ce este clar mai puțin. Pentru grupa a II-a, redenumită condiții deosebite, bonusul era de 25% din punctajul lunar. Acum, se va adăuga 0,25 de puncte, ceea ce reprezintă un dezavantaj pentru pensionarii ce se vor pensiona conform noii legi. Cei cu stagiu complet de 25 sau 20 de ani din grupa I vor avea o scădere mai mare de pensie”, a explicat Dorina Barcari.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel