Din cuprinsul articolului
Cresc pensiile: „Începând din 2025, creșterea pensiilor din România are o formulă foarte simplă de calcul…”, spune Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).
Diferite categorii de pensionari vor avea motiv de bucurie. În anul 2025, pensiile vor crește de două ori. Află în ce luni vor primi majorările.
Începând cu 1 ianuarie 2025, pensiile minime garantate vor crește cu 10,4%. Prima etapă va avea loc la începutul anului, iar a doua majorare este programată pentru sfârșitul lunii martie, va include și veniturile nepermanente care nu au fost anterior luate în considerare la calculul pensiilor.
Pensie de 2.250 de lei începând cu 1 ianuarie 2025
Potrivit ultimelor informații, începând cu 1 ianuarie 2025, indemnizația socială, va crește cu 10,4%, ajungând la valoarea de 1.415 lei, față de 1.281 lei cât sunt în 2024. Aceste pensii reprezintă sprijinul acordat pensionarilor a căror pensie calculată pe baza contribuțiilor sociale nu atinge nivelul minim.
A doua majorare va avea loc la finalul lunii martie 2025 și va include veniturile nepermanente, cum ar fi:
- Formele de retribuire în regie sau în acord,
- Primele anuale,
- Al treisprezecelea salariu,
- Sporurile pentru ore suplimentare,
- Alte venituri temporare, pentru care s-au plătit contribuții la asigurările sociale.
Ce trebuie să facă pensionarii? Să aducă adeverințe pentru a beneficia de această recalculare. Scopul modificărilor este de a reflecta mai corect contribuțiile anterioare ale pensionarilor în valoarea pensiilor.
Formula de calcul a majorării pensiilor
În ceea ce privește formula de calcul a majorării pensiilor, șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat că aceasta va fi simplă și transparentă, bazată pe doi indicatori: rata medie a inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut (CSMBB).
Daniel Baciu: Creșterea pensiilor din România are o formulă foarte simplă
„Începând din 2025, creșterea pensiilor din România are o formulă foarte simplă de calcul, în sensul că aplicăm doi indicatori foarte clari, predictibili, pe care îi știm de la Institutul Național de Statistică. Vorbim de rata medie a inflației, la care se mai adaugă încă 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut pe economie realizat. Deci aceasta este formula de calcul a indexării, actualizată cu valoarea punctului de referință”, a explicat Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).
Potrivit calculelor, creșterea reală a CSMBB pentru 2025 este estimată la 4,2%, ceea ce va contribui cu 2,1% la majorarea pensiilor. Astfel, formula finală va fi inflația (10,4%) plus creșterea CSMBB (2,1%), rezultând o majorare totală de 12,5%, potrivit bihon.ro.
De exemplu, un pensionar care primește în prezent 2.000 de lei ar urma să beneficieze de o creștere de 250 de lei, ajungând astfel la 2.250 de lei începând cu 1 ianuarie 2025.