Din cuprinsul articolului
Pensii mai mari. Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii Publice, a detaliat situația românilor ale căror pensii vor fi recalibrate de două ori în acest an și care vor beneficia de o creștere suplimentară după 1 septembrie.
La 1 ianuarie, pensiile românilor au înregistrat o creștere de 13,8%, depășind rata inflației. Cu toate acestea, veniturile lor vor fi recalculate încă o dată la 1 septembrie 2024, ceea ce va duce la o majorare suplimentară. Potrivit estimărilor autorităților, aproximativ trei milioane de români vor primi o sumă suplimentară în conturile lor.
”Prin noua formulă de calcul, urmărim obținerea de pensii egale pentru toți la o contributivitate egală. Pensiile minime au fost majorate începând cu 1 ianuarie, urmând același principiu de indexare ca și valoarea punctului de pensie. La momentul actual, aceasta se situează la 1281 RON și a înregistrat o creștere de 13,8%, în conformitate cu majorarea punctului de pensie.
Prin această lege, punctajul calculat strict pe baza contribuțiilor, înmulțit cu o valoare constantă, respectiv valoarea punctului de referință, ar trebui să conducă la pensii egale pentru aceeași contribuție. În esență, aceeași contribuție ar trebui să se traducă în aceeași pensie.”
”Este posibil ca aplicarea acestei noi formule de calcul să conducă la o diminuare a pensiilor pentru cei care au avut condiții mai favorabile și, implicit, un cuantum mai mare al acestora. Cu toate acestea, nu trebuie să ne îngrijorăm, deoarece nicio pensie nu va scădea în urma recalculării. Am inclus o prevedere clară pentru a asigura că oamenii nu vor avea de suferit și vor beneficia în continuare de cea mai avantajoasă pensie posibilă”, a explicat Daniel Baciu la Antena 3 CNN.
”În plus, există și o altă noutate în noua lege a pensiilor”, a adăugat șeful Casei Naționale de Pensii, menționând că aceasta va avea un impact semnificativ asupra veniturilor.
”Această noutate constă în includerea veniturilor brute care cuprind sporurile cu caracter nepermanent, precum al 13-lea salariu, acordul global și diverse prime și sporuri sporadice primite în timpul activității și care nu au fost constante lună de lună. Aceste sporuri nu au fost luate în considerare până acum în calculul pensiilor, din cauza lipsei de caracter permanent, însă intenționăm să le includem începând cu 1 septembrie, cu condiția ca asupra lor să fi fost datorate și achitate contribuții de asigurări sociale.”
Există un anumit risc, în special în cazul acordului global, ca adeverința eliberată de angajator să conțină sume mai mici decât cele din carnetul de muncă. Am specificat foarte clar în lege și în norme că, în cazul în care aceste adeverințe conțin sume mai mici, pensiile nu vor scădea. La fel ca și în cazul recalculării pe noua formulă, se va menține cuantumul cel mai avantajos în plată.
De la 1 septembrie, sporurile vor fi luate în calcul pentru cei care vor ieși la pensie după această dată, dar și pentru toți pensionarii aflați deja în plată care au aceste sporuri în dosarele de pensie și nu mai trebuie să solicite noi adeverințe, deoarece acestea se află în dosarul lor. Noi le vom calcula automat. Cei care nu au aceste documente în dosar, adică pensionarii deja în plată, trebuie să obțină aceste adeverințe de la angajatorii unde și-au desfășurat activitatea. Aceste reguli se aplică atât pentru pensionarii aflați deja în plată, cât și pentru cei care urmează să iasă la pensie”, a mai explicat șeful CNPP.
Cei cărora li se vor recalcula pensiile de două ori sunt, conform spuselor lui Daniel Baciu, cei care au beneficiat de astfel de sporuri sau venituri cu caracter nepermanent.
”Este vorba despre acele sporuri pentru care s-au datorat și s-au plătit contribuții de asigurări sociale. Pentru aceste sporuri avem un termen de șase luni, începând cu 1 septembrie, pentru a le recalcula. Noi numim acest proces a doua recalculare, care se va aplica doar persoanelor care au avut astfel de sporuri. Pentru aceste sporuri, se va beneficia de o creștere opțională suplimentară, proporțională cu valoarea lor și cu nivelul de contribuție plătit”, a explicat șeful Casei Naționale de Pensii la Realitatea Plus.
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…