Din cuprinsul articolului
Președintele Casei de Pensii Publice, Daniel Baciu, a anunțat ce se va întâmpla în cazul în care anumite pensii vor fi recalculate greșit. Toți seniorii ar trebui să știe ce soluții au la îndemână.
Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a recunoscut public că anumite pensii pot fi recalculate greșit. Totuși, pensionarii români pot contesta deciziile de recalculare în termen de 45 de zile de la momentul primirii lor.
„Suntem oameni până la urmă și eroarea umană niciodată nu a putut fi eliminată. Noi sperăm să diminuăm aceste erori, spre zero. Eroarea este normală, ne-o asumăm. Orice greșeală se poate îndrepta.
Este foarte clar și prevăzut în formularul de decizie că există un termen de 45 de zile pentru a contesta, de la momentul primirii deciziei. Eu sper să nu fie cazul, am încredere în colegii mei”, a spus el.
Potrivit expertului în pensii și salarizare Dorina Barcari, recalcularea pensiilor în două etape ar putea cauza probleme în sistemul public de pensii. Ea afirmă că documentele necesare pentru dosarele de pensii ar fi trebuit să se afle în arhive încă din 2011, notează Capital.
În prima fază a recalculării pensiilor, o nouă formulă va folosi o valoare de referință de 81 de lei. În a doua fază, vor fi luate în considerare și veniturile din prime, premii, ore suplimentare și perioade similare. Problema constă în cele două faze ale recalculării pensiilor.
Prima fază este relativ simplă. Aceasta presupune însumarea punctelor acumulate și a eventualelor puncte suplimentare. Suma rezultată este apoi înmulțită cu 81. Această fază se desfășoară rapid, dar perioadele asimilate și suplimentare nu ar trebui incluse în aceste calcule. Aceasta ar putea duce la confuzii și erori, care ar necesita ulterior ajustări prin reținerea sumelor de la pensionari și reducerea pensiilor acestora. Pe scurt, separarea acestor perioade de calcule va crea complicații semnificative.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…