Sari la conținut

Pensii pe care le vor primii românii, dacă au muncit între 10 și 15 ani

pensie anticipata
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Pensii pe care le vor primii românii, dacă au muncit între 10 și 15 ani. Casa de pensii a anunțat că vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Totuși, românii care au cotizat la sistemul public doar 10-15 ani vor avea și ei dreptul la pensie când vor împlini vârsta necesară. Cuantumul pensiei se ridică la 40% din salariul minim brut, plus 1% pentru fiecare an de muncă.

Suma pe care o vor primii la pensie ci care au muncit 10-15 ani: 40% din salariul minim brut pe ţară

Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

În cazul în care, din calculul pensiei, rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislaţia în vigoare.

Cum poți ieși cu 5 ani mai devreme la pensie?
Românii se vor putea pensiona cu 5 ani înainte de vârsta standard de 65 de ani pentru bărbaţi şi 62 de ani pentru femei, dacă au contribuit la sistemul de pensii timp de 40 de ani, respectiv 37 de ani.

Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii: „Există opţiunea românilor de a se pensiona anticipat dacă îndeplinesc condiţia de a avea 40 ani contributivi, se pot pensiona cu 5 ani mai devreme.

Anunț despre pensie de la Ministerul Muncii: Ce perioade au fost recunoscute ca vechime

noua lege la pensii
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

Potrivit newsweek.ro, Având în vedere faptul că mulți români sunt plecați în afara spațiului UE, Ministerul Muncii a încheiat un protocol de colaborare cu America pentru a recunoaște munca.

Executivul a anunțat că a fost aprobat modalitatea de aplicare a Acordului în domeniul securității sociale încheiat cu Statele Unite ale Americii, document care reglementează recunoașterea reciprocă a perioadelor de asigurare și a dreptului la pensie în cele două țări.

„Acordul în domeniul securităţii sociale și aranjamentul său administrativ se aplică persoanelor care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar și celor ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel