Din cuprinsul articolului
În decembrie 2024, procesul de recalculare a pensiilor, început la 1 septembrie 2024, se află într-o etapă avansată. Aproape 4 milioane de pensionari din România au primit, în medie, 500 de lei în plus la pensie. Totuși, datorită volumului mare de muncă, există întârzieri semnificative în procesarea tuturor dosarelor de pensie, iar unele decizii de recalculare nu au fost emise până la termenul limită de 31 august. Drept urmare, unii pensionari vor primi în decembrie atât pensia veche, aferentă lunii august, cât și pensia recalculată.
În ceea ce privește dosarele noi depuse în perioada septembrie-octombrie, acestea au fost procesate doar parțial. Deciziile pentru dosarele depuse după 2 septembrie 2024 au început să fie emise conform Legii 360/2023. Numărul acestora este estimat între 70.000 și 100.000, distribuite pe județe, iar pensionarii care au depus dosarele în luna septembrie vor primi atât pensia recalculată, cât și eventuale restanțe, notează Romania TV.
Pe de altă parte, pensionarii care au depus dosare în octombrie și noiembrie 2024 nu vor primi încă deciziile de recalculare, iar unii dintre aceștia nu vor încasa nicio sumă de bani de sărbători, ceea ce creează o situație mai dificilă pentru aceștia. Mai mult, există pensionari care, în decembrie, vor primi 3 pensii într-o singură lună, acoperind restanțele acumulate în lunile anterioare.
Pensii decembrie 2024. Formula de recalculare pensie
- VPR (valoare punct de referință) X numărul de puncte.
- VPR =81 lei. De la 1 ianuarie, VPR se indexează cu 12% și va ajunge la 91 de lei.
- Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.
- Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, creștere copil (0,25 puncte de fiecare an)
Puncte stabilitate la pensie
- 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
- 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;
- 1 punct/an la peste 35 ani munciți.
Valoarea Punctului de Referinţă (VPR), element esenţial în calculul pensiilor, va fi majorată, începând cu 1 ianuarie 2025, de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv o creştere cu 12,1%. De asemenea, pensionarii care beneficiază de indemnizaţie socială (pensia minimă garantată) vor avea o majorare de 10,4%, ceea ce înseamnă că indemnizaţia socială pentru pensionari va ajunge la 1.415 de lei în 2025.
”Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflaţiei. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanţie fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creştere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar şi asigură predictibilitate. Contributivitatea şi stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă şi contribuţii egale şi pensiile vor fi egale”, declară ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.