Din cuprinsul articolului
Pensie anticipată. Care sunt condițiile pentru ca românii să poată ieși la pensie cu 5 ani înainte de termen și de ce primesc un bonus de 1.000 lei la pensie conform noii legi a pensiei și a formulei de calcul?
Legea pensiilor aduce o serie de modificări semnificative. Intră în vigoare la 1 septembrie și determină recalcularea tuturor pensiilor. Aproximativ 3.000.000 de pensii vor avea o creștere medie de 40%, în timp ce 2.000.000 de pensii vor rămâne la valoarea actuală.
Conform noilor prevederi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani. De asemenea, pentru a beneficia de puncte bonus sau de stabilitate, este necesar să ai minimum 25 de ani de vechime (găsiți la final formula de calcul). În plus, se elimină pensia anticipată fără penalizări.
Bărbații pot ieși la pensie la vârsta de 65 de ani, dar au posibilitatea de a ieși cu 5 ani mai devreme, cu condiția să fi muncit minim 40 de ani. Femeile pot ieși la pensie la 63 de ani, respectând aceeași condiție de 40 de ani de muncă, potrivit newsweek.ro.
Pensie anticipată pentru cei care au 40 de ani vechime
Art.58 – (1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5, precum și celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5.
(2) La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 01 ianuarie 2018.
(3) Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.
Ce puncte bonus iei după 40 de ani de muncă
Pensionarii care au muncit 40 de ani, vor avea o creștere consistentă de pensie deoarece noua lege a pensiilor înmcurajează oamenii să muncească cât mia mult.
Dacă se pensionează la 40 de ani, românii primesc foarte multe puncte de stabilitate sau bonus Și anume:
5X0,5 + 5 X 0,75 + 5X1 = 11,25 de puncte. Aceste puncte se înmulțesc cu 81 de lei, valoarea punctului de referință.
81 lei X 11,25 puncte bonus = 911 lei în plus la pensie.
Formual de calcul la recalculare
VPR x Numărul total de puncte VPR (valoarea punctului de referință) – 81 lei.
Număr puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte necontributive.
Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Punctele de stabilitate
0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;