Pelinul – remediul magic ce combate celule canceroase, paraziții și multe alte probleme de sănătate. Descoperă beneficiile uimitoare ale pelinului. Cum trebuie să îl consumăm pentru efect garantat?

Ce au în comun Edgar Degas, Vincent van Gogh și Pablo Picasso, în afară de abilitățile lor incredibile de pictură? Acești trei artiști împărtășeau cu toții dragostea de absint, un spirit botanic făcut din pelin, anason și fenicul.

Absintul este ilegal în prezent în SUA, precum și în multe alte țări, dar este încă disponibil în Europa. Este posibil să fi auzit de pelin din cauza includerii sale în această renumită băutură europeană, dar știați că are și capacitatea de a ajuta la multe probleme comune și serioase de sănătate?

E adevarat. Pelinul este de fapt folosit pentru eliminarea viermilor intestinali, în special a viermilor rotunzi. Acesta este exact motivul pentru care este recomandat în mod obișnuit ca parte a curățării paraziților.

Cât de puternic este pelinul? Ei bine, se datorează mulțumiri și laude pentru că a fost sursa ingredientului cheie pentru medicamentul pe bază de plante artemisinin, care este recunoscut ca fiind cel mai puternic antimalaric de pe piață.

Și nu se oprește aici. Cercetările științifice arată, de asemenea, că pelinul poate ucide chiar și celulele canceroase. Ceaiul de pelin poate fi folosit și pentru tratarea anorexiei, insomniei, anemiei, lipsei poftei de mâncare, flatulenței, durerilor de stomac, icterului și indigestiei.

Iarba pelinului este folosită în băuturile alcoolice, în timp ce steaua pelinului este menționată în Biblie. Cu adevărat o plantă interesantă pentru a spune cel puțin, dar poate această plantă să distrugă cu adevărat paraziții și cancerul? Studiile spun că da, iar efectele medicamentoase pozitive continuă să apară.

Ce este pelinul?

Ce este exact pelinul? Artemisia absinthium este o planta perenă mirositoare care aparține familiei Asteraceae sau Compositae, ce mai este cunoscută și sub numele de familia margaretelor. Această plantă artemisia eliberează un miros aromat și are un gust picant, amar. Multe specii din familia artemisia tind să aibă proprietăți medicinale.

Planta de pelin este originară din Europa și părți din Africa și Asia. Astăzi, crește și în sălbăticie în SUA, cel mai frecvent de-a lungul drumurilor sau cărărilor.

Beneficii

Fie că utilizați ceai de pelin, extract, tinctură sau unguent, beneficiile acestei plante terapeutice sunt vaste.

  1. Combate malaria

Malaria este o boală gravă cauzată de un parazit care se transmite prin mușcătura țânțarilor infectați și invadează globulele roșii ale omului. Artemisinina este un extract izolat din planta Artemisia annua, sau pelin dulce.

Artemisinina este un medicament pe bază de plante care este cel mai puternic antimalaric de pe piață. Este cunoscut pentru reducerea rapidă a numărului de paraziți din sângele pacienților cu malarie. Organizația Mondială a Sănătății recomandă terapii combinate pe bază de artemisinină ca tratament de primă linie pentru malaria necomplicată P. falciparum.

Experimente recente au arătat că artemisinina este eficientă împotriva parazitului malariei, deoarece reacționează cu nivelurile ridicate de fier din parazit pentru a produce radicali liberi. Radicalii liberi distrug apoi pereții celulari ai parazitului malariei.

  1. Combate celulele canceroase

Conform studiilor recente, artemisinina poate lupta împotriva celulelor de cancer de sân îmbogățite cu fier, similar cu modul în care elimină paraziții care cauzează malarie, făcându-l o opțiune potențială de tratament natural al cancerului pentru femeile cu cancer de sân.

Celulele canceroase pot fi, de asemenea, bogate în fier, deoarece în mod obișnuit îl absorb pentru a facilita diviziunea celulară. Cercetătorii dintr-un studiu din 2012 au testat eșantioane de celule de cancer mamar și celule normale de sân care au fost tratate mai întâi pentru a-și maximiza conținutul de fier. Celulele au fost apoi tratate cu o formă solubilă în apă de artemisinină, un extract de pelin.

Rezultatele au fost destul de impresionante. Celulele normale au arătat puține schimbări, dar în decurs de 16 ore, aproape toate celulele canceroase erau moarte și doar câteva celule normale au fost ucise. Bioinginerul Henry Lai consideră că, deoarece o celulă de cancer mamar conține cu cinci până la 15 receptori mai mulți decât în mod normal, absoarbe fierul mai ușor și, prin urmare, este mai susceptibilă la atacul artemisininei.

  1. Elimina parazitii

Pelinul este folosit pentru eliminarea viermilor intestinali, in special a celor inelati si a oxiurilor. Infectia cu oxiuri este una dintre cele mai frecvente infectii parazitice si se raspandeste in mod direct de la persoana la persoana, prin intermediul oualor. Viermii inelati, sau nematodele, sunt alt tip de paraziti care infesteaza intestinele umane. Oxiurii dau mancarimi extreme in zona anala, in timp ce viermii inelati provoaca tuse, lipsa respiratiei, dureri abdominale, greata si diaree, sange in scaun, pierderea in greutate si prezenta unui vierme in voma sau in scaun.

  1. Tratează boala Crohn

In Germania, un studiu dublu-orb a analizat eficienta unui amestec de plante ce continea o doza de 500 miligrame de pelin, in comparatie cu un placebo, ambele administrate de trei ori pe zi timp de 10 saptamani unor 40 de pacienti care sufereau de boala lui Crohn si care foloseau deja o doza zilnica stabila de steroizi. Doza initiala stabila de steroizi a fost mentinuta pana in saptamana 2, dupa care s-a initiat un program de diminuare treptata a steroizilor, pana in saptamana 10, cand toti pacientii au putut renunta la steroizi.

Rezultatele au fost cu adevărat impresionante și sugerează faptul că pelinul poate scădea sau elimina nevoia de steroizi la pacienții cu boala Crohn. În plus, rezultatele indică faptul că pelinul are efecte pozitive asupra dispoziției și calității vieții, ceea ce nu este atins de alte medicamente standard pentru boala Crohn.

  1. Conține abilități antimicrobiene și antifungice

Studiile in vitro au arătat că uleiurile esențiale de pelin au activitate antimicrobiană. Cercetările publicate în Journal of Agricultural and Food Chemistry sugerează că uleiul de pelin prezintă un spectru larg de activitate antimicrobiană împotriva mai multor tulpini bacteriene, inclusiv E. coli și salmonella.

În fiecare an, se estimează că salmonela va provoca 1 milion de boli de origine alimentară doar în SUA, cu 19.000 de spitalizări și 380 de decese. E. coli este un alt tip de bacterii care poate provoca o serie de probleme, de la diaree la infecții ale tractului urinar, la pneumonie și alte boli.

Pelinul nu numai că poate ucide bacteriile, dar s-a demonstrat și că ucide ciupercile. Cercetările arată că uleiul esențial distilat din părțile aeriene ale Artemisia absinthium a inhibat creșterea unui spectru foarte larg de ciuperci testate (11 mai exact). Uleiul esențial de pelin a prezentat, de asemenea, proprietăți antioxidante în timpul testării.

Un alt studiu publicat în Planta Medica conchide că uleiul de A. absinthium inhibă creșterea Candida albicans. Acesta este cel mai frecvent tip de infecție cu drojdie găsită în gură, tractul intestinal și vagin și poate afecta pielea și alte membrane mucoase.

  1. Trateaza suprapopularea cu bacterii a intestinului subtire (SIBO)

Mulți oameni apelează la tratamente naturale și alternative atunci când vine vorba de probleme cu sănătatea lor gastro-intestinală și din motive întemeiate. Studiile arată că remediile pe bază de plante, cum ar fi ceaiul de pelin sau capsulele, sunt la fel de bune sau chiar mai bune în combaterea creșterii bacteriene a intestinului subțire sau a simptomelor SIBO.

Cum poate fi utilizat?

Pelinul se gaseste in magazinele naturiste si online, sub forma de ulei esential, capsule, tablete, tinctura si extracte lichide. Se poate consuma proaspat sau uscat, ca infuzie sau ceai.

Forma cea mai indicata este cea uscata, fara tujona, sau cu o cantitate foarte mica. Pentru a face ceai sau infuzie de pelin, se pune o jumatate de lingurita sau o lingurita plina de pelin uscat sau proaspat la o cana de apa clocotita si se lasa la fiert 15 minute. Nu trebuie folosita o cantitate mai mare de o lingurita, pentru ca frunzele sunt foarte amare la gust. Cu cat se lasa mai mult la fiert, cu atat este mai tare ceaiul, dar si mai amar. Pelinul trebuie consumat neindulcit pentru un efect mai puternic, dar i se poate imbunatati gustul cu putina menta uscata sau anason.

 

Recent Posts

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

14 minute ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

44 de minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

54 de minute ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

o oră ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

2 ore ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

2 ore ago

Citeste si: