Pelinul, planta a cărei denumire științifică este Artemisia absinthium, este o plantă aromatică ale cărei proprietăți terapeutice au fost sesizate încă din Grecia Antică.
Popular, pelinului i se mai spune pelin alb sau pelin de mai și este răspândit în Europa, Asia și Orientul Mijlociu. Crește la câmpie și la deal, atingând 1 metru înălțime , și este considerată a fi planta cea mai amară de pe pământ.
Pelinul înflorește din iulie până în septembrie. Are flori de culoare galben-pal și frunze verzi-argintii/verzi-cenușii.
În scop fitoterapeutic, de la pelin se utilizează frunzele și florile din vârf. Recoltarea se face la sfârșitul perioadei de înflorire. Pelinul conține ulei volatil, principii amare, tuiol, artamarină, dinină, pinen, sabinen. Pelinul are efecte antibacteriene, colagoge, vermifuge, antimicotice și carminative, antiinflamatoare, laxative și diuretice. De asemenea, pelinul este un stimulent gastric, tonic-amar și cicatrizant.
Infuzia de pelin se prepară dintr-o linguriță de pelin uscat la o cană de apă, care se bea cu 5-10 minute înainte de masă. Pot fi tratate astfel deranjamentele stomacale, dar și probleme ale ficatului și ale vezicii biliare, pierderea apetitului, fiind totodată și un ajutor de nădejde în eliminarea paraziților intestinali.
Intoxicațiile alimentare pot fi înlăturate cu o infuzie concentrată de pelin (2 lingurițe de pelin la 250 ml de apă), consumată câte o cană, zilnic, timp de o săptămână.
Pulberea de pelin se obține din planta uscată și mărunțită cu ajutorul râșniței de cafea. 2-3 g de pulbere, în amestec cu miere, luate dimineața, pe stomacul gol, sunt foarte eficiente în combaterea limbricilor, a oxiurilor și a altor paraziți intestinali.
Tinctura de pelin se prepară din 20 g de plantă uscată macerate în 100 ml de alcool de 70 de grade. Se iau 15-20 de picături diluate în infuzie de mentă, îndulcită cu miere de albine, cu 30 de minute înainte de mese. Este un excelent vermifug.
Vinul cu pelin se prepară din 30 g de plantă (în special vârfurile înflorite) macerate într-un litru de vin alb, timp de 15 zile. Se administrează câte 50 ml de vin, dimineața, cu 20-30 de minute înainte de micul dejun, pentru o perioadă de cel mult 14 zile. Desigur, cu restricțiile de rigoare pentru cei a căror dietă NU PERMITE consumul de alcool. Este indicat în dispepsii, gastrită hipoacidă, lipsa poftei de mâncare, constipații, detoxifiere și paraziți intestinali. Pelinul este planta folosită și la prepararea băuturii spirtoase numită absint.
ATENȚIE! Pelinul are proprietăți halucinogene, mai ales atunci când se consumă în exces sau un timp îndelungat. Pe lângă halucinații, în astfel de situații apar tremurături, convulsii, reacții alergice, depresii, crampe stomacale și, uneori, chiar deces. De obicei, un tratament corect cu preparate din pelin nu trebuie să dureze mai mult de 14 zile. Este interzisă consumarea de pelin de către persoanele care au ulcer sau alte afecțiuni acute ale sistemului digestiv, cele care au afecțiuni ale sistemului nervos, dar și la femeile însărcinate sau care alăptează.