Din cuprinsul articolului
Pelerinajul la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva situate în Catedrala Mitropolitană din Iași a devenit unul dintre principalele evenimente religioase din România.
Ca și în alți ani, mii de pelerini s-au adunat la Iași în cel de-al doilea weekend al lunii octombrie pentru a comemora pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.
Sâmbătă, 12 octombrie, coada de pelerini se întindea pe 7 km, pornind din alt cartier, de pe Bulevardul Mihai I și șerpuind până la Catedrala Mitropolitană.
Cine s-a așezat sâmbătă la coadă va ajunge la raclă abia duminică după-amiază, pentru că timpul de așteptare a crescut la 16 ore, au anunțat jandarmii.
Timpul de așteptare la coadă a ajuns la 16 ore, iar la rând stau peste 50.000 de credincioși care așteaptă să se roage la moaște. Până în acest moment, peste 100.000 de oameni s-au rugat la Racla Sfintei Paraschheva, potrivit stirileprotv.ro.
Sfânta Parascheva, cunoscută în popor ca Sfanta vineri, a săvârşit numeroase vindecări miraculoase şi alte minuni în timpul vieţii sale, motiv pentru care credincioșii se roagă des la Ea. Cea mai puternică rugăciune pentru sănătate adresată Sf. Cuvioasei Parascheva e în rândurile de mai jos.
Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat, lângă Constantinopol (actualmente Istanbul, Turcia), din părinți binecuvântați, care au dorit să aibă copii. Numele ei, Parascheva, înseamnă „Sâmbătă” în greacă, simbolizând ziua de odihnă și sărbătoare.
Încă de tânără, Parascheva a ales calea monahismului, dedicându-se lui Dumnezeu. A fost atrasă de viața duhovnicească și de faptele bune, retrăgându-se într-un loc pustiu pentru a se ruga.
Sfânta Cuvioasa Parascheva a murit la o vârstă fragedă, dar se crede că viața ei virtuoasă a avut un impact profund asupra comunității. După moarte, trupul ei a fost îngropat cu cinste de către ucenicii ei.
Sfânta Cuvioasă Parascheva este un simbol al credinței și al devotamentului. Viața ei inspiră mulți credincioși în căutarea spiritualității și a împlinirii sufletești. Este considerată ocrotitoarea celor bolnavi, a celor care se roagă pentru ajutor în momente de cumpănă și a studenților.
Mulți credincioși care s-au rugat la Sfânta Parascheva au raportat vindecări miraculoase de diverse boli, inclusiv afecțiuni grave, precum cancer, paralizie sau alte boli cronice.
Una dintre cele mai puternice rugăciuni pentru sănătate și bunăstare este aceasta:
„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.
Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.”
Experţii companiei Phillip Morris International au prezentat în cadrul celui de-al 15 lea eveniment public…
Deși atenția Rusiei este acum concentrată asupra războiului din Ucraina, planurile lui Putin nu pot…
Obiecte care aduc ghinion în casă: evită-le pentru un spațiu armonios și plin de energie…
Meteo. România și restul Europei trebuie să se pregătească pentru o schimbare semnificativă a vremii…
Horoscop 15 noiembrie. O zi de joi care vine cu lecții importante pentru fiecare zodie…
Renunțarea la fumat. Potrivit unui nou studiu, fumătorii au cu 22% până la 26% mai…