Din cuprinsul articolului
Pelerinaj Sfântul Dumitru. În fiecare an, în data de 26 Octombrie, are loc pelerinajul la racla Sfântului Dumitru cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului. În comparație cu ceilalți ani, anul acesta au fost impuse noi măsuri de protecție pentru a răspândi virusul COVID-19.
Măsuri pelerinaj Sfântul Dumitru
După multiple discuții cu autoritățile, Patriarhia Română a anunțat că va asigura cu ocazia pelerinajului unui climat de siguranță pentru protecția pelerinilor.
Pelerinii din acest an nu vor mai putea veni din întrega țară ca în alți ani, ci vor fi din rândul celor domiciliați în București. Distanța ce trebuie respectată este de un metru și jumătate, pelerinii trebuind să formeze un singur rând. Pentru a se asigura că normele sunt respectate, trotuarul pe care se formează culoarul ce duce spre moaște este marcat vizibil, astfel încât pelerinii să păstreze distanța.
Raclele cu moaștele au fost așezate încă de la prima oră a diminineții în fața Catedralei, fiind acoperite cu un geam transparent, ce va fi dezinfectat de către voluntari după fiecare închinător.
În comparație cu ceilalți ani în care la slujbă aveau acces mii de pelerini, în acest an, accesul la slujbele ce vor avea loc în data de 26 și 27 octombrie, va fi limitat la doar două sute de credincioși. Limitat va fi și numărul din soborul de clerici.
Pelerinajul de Sfântul Dumitru cel Nou va dura până marți, 27 octombrie, când raclele cu moaștele vor fi reintroduse în catedrală/
Anul acesta, alături de moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Nectarie din patrimoniul Catedralei patriarhale, la închinare au fost așezate și moaștele Sfântului Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor, aduse de la Biserica „Sfântul Stelian – Lucaci” din București.
Înainte de a merge la Sfintele Moaște, asigură-te că respecți toate normele impuse de către autorități în acest an.