Sari la conținut

Pe înțelesul tuturor: TIROIDA și rolul ei în organism

Ruxandra Hristea, medic primar endocrinolog la Institutul Național de Endocrinologie „C.I. Parhon”, din București, a explicat pentru „Doctorul zilei” importanța glandei tiroide

Daniela Șerb

Tiroida este o glandă endocrină cu un rol important în dezvoltarea și funcționarea normală a organismului. Este situată în regiunea anterioară a gâtului, în loja cervicală și cântărește aproximativ 15-25 g. Tiroida are forma literei „H” și este alcă- tuită din doi lobi situați de fiecare parte a traheei, uniți printr-o punte de țesut numită istm”, afirmă dr. Ruxandra Hristea, medic primar endocrinolog la Institutul Național de Endocrinologie „C.I. Parhon” din București.

Tiroida este responsabilă de secreția a doi hormoni, triiodotironina (T3) și tiroxina (T4), denumirea acestora venind de la prezența a trei, respectiv, patru atomi de iod. Aceștia au efecte la nivelul majorității țesuturilor, dar triiodotironina acționează mai rapid și este mai activă din punct de vedere metabolic. Secreția de hormoni tiroidieni este controlată de către un hormon (TSH sau tirotropina) eliberat de hipofiza anterioară. Aceasta, la rândul ei, este stimulată de TRH (hormon eliberator de tirotropină), secretat de hipotalamus, explică medicul.

Cum acționează hormonii tiroidieni

Hormonii tiroidieni sunt responsabili de o serie de procese metabolice în organism. Astfel, ei reglează producția și activitatea a numeroase enzime, reglează atât metabolismul vitaminelor și mineralelor, cât și răspunsul celulelor la majoritatea celorlalți hormoni. În consecință, sunt implicați în creșterea, dezvoltarea și funcția tuturor țesuturilor.

Practic, ei contribuie la buna funcționare a sistemului nervos central, a aparatului cardiovascular, a metabolismului glucidic, lipidic și proteic. Astfel, un exces de hormoni tiroidieni la nivelul sistemului nervos central duce la nervozitate, scăderea capacității de concentrare, insomnii, somnolență, depresie, anxietate. La nivelul aparatului cardiovascular, crește frecvența cardiacă, a bătăilor inimii, intensifică circulația sângelui pentru a face față nevoilor crescute de oxigen. La nivelul aparatului digestiv, excesul determină accelerarea tranzitului intestinal, în timp ce deficitul încetinește funcțiile digestive provocând constipație.

Hormonii tiroidieni sunt importanți și în metabolismul lipidic, determinând mobilizarea grăsimilor din depozite cu scă- derea acestora, consecutiv cu nivelul colesterolului și trigliceridelor de sânge și creșterea acizilor grași liberi. Aceiași hormoni cresc absorbția glucozei în intestin și la nivel celular pentru a susține un metabolism crescut. Hormonii tiroidieni în exces stimulează absorbția osoasă și pot duce, în timp, la apariția osteoporozei și la creșterea necesarului de vitamine. Acești hormoni sunt implicați în majoritatea proceselor de creștere și dezvoltare, atât în perioada uterină, cât și în primii ani de viață și în perioada copilăriei. „Cel mai important efect este pe dezvoltarea normală a sistemului nervos central – creier și măduva spinării – și au un rol decisiv în dezvoltarea scheletică normală”, conchide dr. Hristea.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel