Din cuprinsul articolului
Sfânta Ecaterina de la Alexandria este, conform tradiției, sfânta creștină și fecioară care a fost martirizată la începutul secolului al IV-lea. A fost o prințesă și o studentă remarcabilă, a devenit creștină în jurul vârstei de 14 ani, a fost martirizată la vârsta de 18 ani, iar Biserica Ortodoxă o prăznuiește în fiecare an în luna noiembrie.
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Ecaterina
În ziua de 25 noiembrie, în care este sărbătorită Sfânts Ecaterina, femeile țin cont de mai multe tradiții care au apărut încă din cele mai vechi timpuri. Se spune că femeile nemăritate posteau pe 25 noiembrie pentru a-și găsi sortitul. De altfel, cele măritate, cu probleme în căsnicie, evitau și ele mâncarea de dulce pentru ca Sfânta Ecaterina să le ajute să-și rezolve problemele cu soții.
Mai exact, fetele nemăritate care postesc în ziua Sfintei Mucenițe Ecaterina își vor găsi un soț bun. De asemenea, dacă o femeie măritată cu un soț rău postește în această zi, bărbatul ori se va îndrepta ori va pleca de tot din viața ei.
În Franța, femeile nemăritate care au trecut de vârsta de 25 de ani, își trimit cadouri între ele, se felicită, iar prietenii le fac bonete de culoare galbenă, care semnifică credința, și verde, semnificând înțelepciunea. Ele participă chiar și la parade purtând aceste bonete.
În Marea Britanie, femeile nemăritate țin și ele cont de tradiția de Sfânta Ecaterina. Astfel, ele participă la parade care se încheie cu focuri de artificii.
Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Ecaterina
Sfânta Ecaterina este celebrată în mod special de către femeile care poartă numele Sfintei, dar și derivate precum:
- Cătălina;
- Catrina;
- Catinca;
- Caterina;
- Cati;
- Catina;
- Catița;
- Tincuța;
- Cătălin.
Rugăciune către Sfânta Muceniță Ecaterina
“ O, Sfântă Mare Muceniţă Ecaterina, bucuria negrăită a îngerilor şi oglinda frumuseţii fecioarelor, ceea ce ai strălucit prin curăţia minţii în chip minunat, tuturor izvorând razele înţelepciunii Soarelui dreptăţii, luminează şi întunericul sufletului meu şi cerul inimii îl încununează cu stele de gânduri îngereşti.
Ca o lună te-ai înălţat în întunericul păgânătăţii şi ai atras în jurul tău noi stele ale mărturisirii Cuvântului, pe filosofi şi pe mulţi din palatul împărătesc, făcând bucurie îngerilor pentru pocăinţa acestora. Vistieria cea săracă a inimilor noastre o umple cu talanţii rugăciunilor tale, ca să cumpărăm noi de la Hristos ,,aur lămurit în foc’, ,,veşminte albe’ spre a acoperi goliciunea sufletului şi ,,alifie’ pentru a unge ochii inimii cei înceţoşaţi de somnul păcatelor.
Pe Maica Domnului avându-O mijlocitoare osârdnică înaintea Împăratului vieţii, te-ai învrednicit a intra în cămara Mântuitorului împreună cu fecioarele cele înţelepte şi acum te veseleşti împreună cu îngerii de moştenirea Tatălui Celui Ce cu dreapta Sa te-a împodobit cu strălucita cunună a darurilor Duhului. Fii şi nouă caldă rugătoare către Maica Luminii, ca să umple candelele stinse ale sufletului nostru cu untdelemnul rugăciunii şi să ne arate şi pe noi făclii ale mărturisirii Cuvântului.
Cu legătura smereniei te-ai încins Sfântă Ecaterina, preafericită, şi toate legăturile ispitelor vrăjmaşului ai călcat. Din adâncul răutăţilor scoate-ne pe noi, cei ce pururea alunecăm în mândrie şi ne facem cămările deschise pentru tot viforul patimilor.
Pe împăratul cel învechit în răutate foarte ai mustrat şi cu săgeţile cuvintelor tale ai doborât toată înşelăciunea idolilor, cu săgeata iubirii lui Hristos rănind inimile filosofilor şi a celor ce dormeau în întunericul necredinţei. Şi acum fericită, înstrăinează mintea noastră de toată cugetarea lumească şi ne arată prin milostivirea ta vase cinstite Izvorului tuturor darurilor. Pe prunci îi păzeşte sub acoperământul rugăciunii tale, paşii tinerilor întăreşte-i pe calea credinţei şi mărturisirii Cuvântului, fii toiag celor bătrâni, pe preoţi îi luminează cu razele înţelepciunii Cuvântului, monahilor fii cetate nebiruită împotriva săgeţilor ispititorului, fecioarelor arată-te în toată vremea osârdnică rugătoare şi înzestrătoare cu darurile Cuvântului, Biserica lui Hristos o păzeşte de loviturile ereziilor şi toată lumea o îngrădeşte cu legătura puternicei tale rugăciuni.
Luând în ajutor cetele îngereşti şi stând înaintea Împăratului luminii, roagă-te să aflăm noi milă în ceasul ieşirii sufletului din trup, păzindu-ne de înfricoşatele ameninţări ale vrăjmaşilor nevăzuţi, cărora din neputinţă am slujit în această viaţă, fiind noi iubitori de patimile cele stricătoare de suflet mai mult decât de răbdarea necazurilor spre mântuire. La înfricoşătoarea judecată a Mântuitorului împreună cu Maica Domnului, cu Sfântul Arhanghel Mihail, cu Înaintemergătorul, cu Apostolii şi cu toţi Sfinţii roagă-te să aflăm noi izbăvire de partea cea de-a stânga şi să moştenim frumuseţile Raiului.
Ca una ce străluceşti cu frumuseţea mai presus de minte, îmbrăcându-te în lumina iubirii Treimii, înfrumuseţează şi sufletele noastre cu podoabele rugăciunilor tale, ca cinstindu-te neîncetat după vrednicie să aflăm calea Împărăţiei celei de sus, spre slava lui Dumnezeu şi dobândirea cununei mântuirii. Amin.”