Toxinele sunt peste tot în jurul nostru, în casă și la locul de muncă, în alimente și apă și în nenumărate articole de uz casnic la care mulți oameni nici nu se gândesc. Iată ce toxine sunt mai periculoase pentru creier.
Acţiunea toxică a bisfenolului A asupra organismului uman a fost demonstrată atât în SUA cât şi în UE. Sunt periculoase pentru om şi în special pentru copii, doar acele materiale de plastic cu bisfenol A, care într-un fel sau altul, au posibilitatea să îşi elibereze compuşii nocivi în organism (nu sunt toxice CD-urile sau ambalajele pentru dezinfectanţi, aşa cum se mai aude pe ici-colo). Deosebit de periculoase sunt biberoanele şi suzetele cu BPA, care supuse permanent salivei, eliberează toxine nocive direct în organismul copilului. Bisfenolul A, după cum s-a demonstrat, dereglează sistemul endocrin (perturbă glanda tiroidă şi are efect estrogenizant). De asemenea, acest compus afectează sistemul nervos central (creierul), mai ales la copii. Studii largi, dezvoltate de-a lungul anilor de instituţii a căror seriozitatea nu poate fi pusă la îndoială, multe dintre ele revizuite la cererea autorităţilor în 2008, arată că BPA favorizează instalarea obezităţii şi dezvoltarea masei adipoase.
Pesti care au un conținut ridicat de mercur:
rechin;
pește-spadă;
macroul regal;
tile fish;
ton;
halibut;
știucă
Pește sărac în mercur: anșoa, sardine, somon sălbatic (Pacific), hering, cambula, crab albastru din Atlantic, egrefin, păstrăv de crescătorie, creveți, somn de crescătorie (experții avertizează însă că acesta este sărac în mercur, însă poate să conțină alți contaminanți care în cantități mari sunt nocivi pentru femeia însărcinată).
Plumbul se răspândeşte în organism şi afectează creierul, ficatul, rinichii şi oasele. El se stochează în dinţi şi oase, iar de-a lungul timpului nu se elimină, ci, dimpotrivă, se acumulează. Permanent suntem expuşi riscului de a introduce plumb în organism. Iată câteva surse: unele produse cosmetice şi medicamente tradiţionale, unele alimente, mai ales dulciurile glazurate, multe vopsele încă folosite frecvent pentru decorarea interioarelor. Copiii sunt mai vulnerabili, deoarece ei absorb de 4-5 ori mai mult plumb prin cantitatea ingerată comparativ cu adulţii. Explicaţia? Copiii au obiceiul de a duce frecvent mâna la gură după ce au atins obiecte, haine, suprafeţe contaminate, vopsele ce conţin plumb.
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…