Boli de inimă, diabet, cancer, infertilitate. Există vreo boală care să nu fie legată de obezitate? O mulțime de studii au arătat cum obezitatea poate duce la boli care îți pun viața în pericol. Există însă, situații în care kilogramele în plus au rol de protecție.
”În general, obezitatea crește riscul de deces”, a conchis medicul Pierluigi Costanzo de la spitalul Castle Hill, din Marea Britanie. Recent, doctorul a publicat un studiu în Annals of Internal Medicine care a scos la iveală că persoanele supraponderale cu diabet de tip 2, trăiesc mai mult decât diabeticii cu o greutate normală.
În 2012, un studiu realizat de cercetătorii de la UC Davis au descoperit că dacă ai câteva kilograme în plus, nu înseamnă că ești condamnat la moarte. În cei șase ani de cercetări, oamenii de știință au aflat că, de fapt, nu există nicio diferență între persoanele slabe și cele supraponderale, în ceea ce privește riscul de deces.
”Obezii sau supraponderalii au un risc mai crescut să dezvolte boli de inimă sau diabet. Însă, odată ce au deja aceste boli, supraponderalii sunt mai protejați decât cei cu o greutatea normală”, adaugă dr. Rebecca Shenkman de la Center for Obesity Prevention and Education.
Paradoxul obezității nu însemnă totuși că te poți îngrășa oricât fără să-ți faci griji pentru sănătate, ci că odată ce te-ai îmbolnăvit, câteva kilograme în plus ți-ar fi chiar benefice.
Dacă ai diabet de tip 2
Dr. Costanzo susține că rezultatele studiului său se referă doar la persoanele cu diabet de tip 2, nu la toată lumea. Studiul său a scos la iveală că persoanele cu diabet de tip 2 cu un indice de masă corporal (IMC) între 18,5 și 24,9 (greutate normală) sau peste 30 (obezi) au același risc de mortalitate. Însă cei cu IMC între 25 și 29,9 (supraponderali) au un risc mai scăzut.
Dacă ai probleme cu inima
Supraponderalii și obezii cu insuficiență cardiacă au un risc mai mic cu 16%, respectiv 33% de mortalitate, decât cei cu o greutate normală sau subponderali potrivit unui studiu publicat în American Heart Journal.
Riscul de cancer de sân
Rolul greutății corporale în apariția cancerului de sân se schimbă odată cu trecerea timpului. Înainte de menopauză, unele studii arată un risc mai scăzut de cancer mamar în rândul femeilor supraponderale și obeze. Însă, după menopauză kilogramele în plus măresc riscul de boală.
Dacă ai oasele fragile
Estrogenul, un hormon produs de grăsimea corporală protejează împotriva pierderii densității osoase. Supraponderalii și chiar obezii au un risc mai scăzut de osteoporoză decât cei slabi.
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…