Sari la conținut

Patru motive pentru un FIV nereușit. Ce trebuie să știi dacă nu ai obținut o sarcină

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din păcate, nu toate ciclurile FIV sunt un succes. De altfel niciun medic nu garantează succesul. Uneori sunt necesare mai multe cicluri FIV până la obținerea unei sarcini, alteori toate eforturile se soldează cu eșec.

Dar nici atunci speranța nu trebuie pierdută, câtă vreme mai există bănci de spermă, de ovocite și copii adoptabili.

Un FIV poate fi nereușit din mai multe motive. Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate, le detaliază, mai jos, pe cele comune.

Spermatozoizi anormali

În timpul tratamentului, medicul va examina cu atenție spermatozoizii pentru depistarea mai multor eventuale probleme. În multe cazuri, o problemă a spermatozoizilor face imposibilă fertilizarea ovocitului.

În timpul acestui proces, sperma va trebui să pătrundă în membrana exterioară a ovocitului și să elibereze jumătate din materialul genetic, făcând posibilă formarea și dezvoltarea unui embrion sănătos. Mai mulți factori pot cauza spermatozoizi anormali, inclusiv stilul de viață și condițiile medicale.

Anomaliile ADN din spermă

Sunt alte motive pentru eșecul FIV. Aceste anomalii pot determina embrioni care să fie anormali din punct de vedere cromozomial. Afecțiunea este rară, dar nu poate fi trecut cu vederea faptul că 15% dintre bărbații cu analiză normală a spermei au totuși anomalii ADN. Soluția pentru aceștia este fie fertilizarea prin tehnica ICSI (injecție intracitoplasmatică) fie cu material genetic de la donator.

Pentru pacienții cu probleme genetice, screening-ul pregenetic poate determina dacă integritatea cromozomială este intactă în embrion.

Cromozomi nepotriviți

Embrionul poate arăta normal în laborator, dar este incompetent și va muri înainte de implantare. Un screening genetic preimplantare poate ajuta la identificarea embrionilor care sunt anormali din punct de vedere genetic.

Eșec de implantare

Embrionul în creștere nu reușește să se atașeze la membrana care căptușește uterul, denumită endometru: în ciuda complexității procesului FIV, aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale unui eșec. Eșecul de implantare poate fi cauzat de diverși factori precum grosimea mucoasei, prezența de prea mult lichid, polipi sau existența unei infecții (o femeie care suferă de o infecție pelvină poate avea o mucoasă uterină necorespunzătoare, ceea ce face imposibilă implantarea embrionului obținut prin fertilizare).

Un istoric de fibroame, anomalii anatomice și faptul că pacienta suferă de sindromul ovarelor polichistice, pot, de asemenea, influența succesul sarcinii. Unele dintre aceste probleme sunt corectate înainte de începerea procedurii FIV pentru a încuraja succesul sarcinii.

Există câteva modificări ale stilului de viață pe care le puteți face pentru a vă îmbunătăți șansele de concepție. În primul rând, trebuie să încetați să luați orice medicamente care pot interfera cu procesul FIV. De asemenea, trebuie să renunțați la fumat cu cel puțin trei luni înainte de tratament și să depuneți efortul de a ajunge la o greutate sănătoasă.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel