Sari la conținut

Patru cutremure într-o zi. Ce cartiere din București sunt mai sigure

cutremur
sursa foto: capital.ro
cutremur in Ronia

Un cutremur cu magnitudinea 4,1 s-a produs, marţi seară, în judeţul Buzău, la o adâncime de 140 de kilometri, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

Potrivit INFP, la ora 18:32:22, s-a produs în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.1, la adâncimea de 140 de kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 44 de kilometri V de Focşani, 51 de kilometri N de Buzău, 72 de kilometri SE de Sfântu-Gheorghe, 80 de kilometri E de Braşov, 86 de kilometri NE de Ploieşti.

sursa foto: news.ro

Un seism devastator în România, după anul 2040

Conform unor analize statistice şi calcule ştiinţifice, în România, vom avea un seism mare după anul 2040. Profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Național pentru Fizica Pământului și cercetător științific, spune că există un anumit tipar după care se produc aceste cutremure devastatoare.

Celebrul seismolog susţine că mai multe cartiere din București sunt mai sigure în cazul unui cutremur major. „Cartierul Pantelimon mi se pare cel mai nesigur, mai ales că aici s-au construit și blocuri foarte înalte, chiar și de 14 etaje.

Terenul nu e foarte bun pentru imobile atât de înalte. Iar zona dintre Piața Romană și Unirii, cu tot cu Lipscani, este clar cea mai expusă. Aici sunt clădiri foarte vechi, unele au fost, ce-i drept, consolidate. Dar o clădire veche, care trece prin mai multe cutremure mari, cum a fost cel din 1940, apoi cel din 1977, apoi prin altele mici, dar numeroase, nu mai poate fi atât de sigură.

Experții trebuie să verifice din nou. Cele mai sigure și care nu cred că vor ridica probleme sunt cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor. Aici s-a construit mai serios, plus că sunt și multe blocuri cu 4 etaje. Într-unul dintre ele stau și eu”, a explicat seismologul, potrivit playtech.ro.

Poate fi sau nu prevestit un cutremur major?

În România se înregistrează aproape zilnic activitate seismică, fiind vorba de cutremure cu magnitudine de 2, 3 și 4 grade pe scara Richter. Chiar dacă au fost de mici intensități, aceste cutremure i-au alarmat pe specialiști.

„În lume au loc mereu cutremure, unele sunt foarte mari, ca acesta, din Japonia, din prima zi a anului. Din păcate, nici japonezii și nici americanii, care sunt cei mai buni în seismologie, nu au găsit nici acum o modalitate de a afla când urmează un cutremur.

Unii oameni susțin că pot prevesti cutremurele, că au această capacitate paranormală, dar eu personal nu cred că este adevărat. Nici eu nu am această putere. Alții însă, care au trecut prin necazuri la cutremure mari pot rămâne pe viață cu această sperietură. E ca o boală”, a mai explicat Gheorghe Mărmureanu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel