Expunerea la poluare, detergenţi de rufe şi veselă de plastic, dar şi consumul de orez brun cresc riscurile de a dezvolta cancer.
Dacă efectul cancerigen al expunerii la substanţe poluante a fost dovedit de nenumărate studii, în ceea ce priveşte anumite chimicale, lucrurile nu au fost pe deplin elucidate. Pe lista potenţialilor cancerigeni se numără şi detergenţii de rufe. Aceştia conţin o substanţă numită dioxină, care are gradul trei de risc pe o scară de la 1 la 5.
Studiile pe şoareci au dovedit că expunerea prelungită la această substanţă toxică poate provoca tumori hepatice şi ale aparatului nazal, potrivit huffingtonpost.co.uk.
Medicii vă sfătuiesc să citiţi cu atenţie eticheta detergenţilor şi să îi ocoliţi pe cei care conţin: polyethylene, polyethylene glycol, PEG, polyoxyethylene sau alte ingrediente care conţin „oxynol”. Paharele sau vesela de unică folosinţă, din plastic, reprezintă un alt potenţial pericol. Acestea conţin „styrene”, substanţă despre care s-a dovedit că provoacă unele modificări la nivelul ADN-ului.
O adevărată surprinză este însă orezul brun, care are un conţinut mai mare de metale grele decât cel alb. Arsenicul, de exemplu, împiedică organismul „să repare” structura ADN-ului, lăsându-l vulnerabil în faţa mutaţiilor cancerigene.