Patru beneficii nebănuite ale ouălor

Ouăle conțin calciu ușor de asimilat, grăsimi sănătoase și proteine, însă dacă vrem să profităm de toți nutrienții, trebuie să avem grijă cum le gătim.

„Oul conţine tot ceea ce este necesar pentru a da naştere unei fiinţe, cu cât îl tratăm termic mai mult el devine mai indigest, iar substanţele pe care le conţine sunt mai puţin biodisponibile (asimilabile de către organism). Dacă vrem să profităm de toată bogăţia de nutrienţi din ou trebuie să-l consumăm fie sub formă de ochiuri romaneşti (în apa care fierbe se sparge oul, care coagulează foarte repede) sau să-l fierbem moale’’, este de părere prof. dr. Mencinicopschi.

Ne ferește de demență

Un nou studiu a scos la iveală că ouăle previn pierderile de memorie și scad riscul de demență.

Timp de șase luni, cercetătorii americani au comparat două grupuri de voluntari, în cadrul primului grup, participanții mâncau câte două ouă pe zi, iar în cel de-al doilea nu se consumau ouă.

Apoi au făcut teste de memorie, de fluență verbală și de atenție pentru ambele grupuri și au observat o îmbunătățire a acestor functii în cazul celor care au consumat ouă.

Ouăle sunt surse importante de luteină și zeaxantină, doi antioxidanți care îmbunătățesc funcția cognitivă.

Oul previne bolile de inimă și ateroscleroza

Bogat in colesterol bun, oul asigura o parte din grasimile bune necesare mentinerii sanatatii inimii si a vaselor.

Alaturi de alimentele bogate in acizi grasi omega (ca pestele, fructele oleaginoase, uleiurile extravirgine, mango, avocado etc.), oul completeaza necesarul lipidic si intervine in preventia hipertensiunii arteriale, bolilor nervoase, dementelor, infarctului miocardic sau accidentelor vasculare cerebrale.

Este bun în curele de slăbire

„Dacă oul este fiert până se întăreşte, scade biodisponibilitatea, iar efortul metabolic pentru a-l digera este aproape mai mare decât energia pe care o eliberează prin digerare. Ouăle fierte tare nu îngraşă, motiv pentru care sunt recomandate în curele de slăbire”,  explică specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi.

Pe de altă parte, copiilor trebuie să li se dea ouă fierte tare pentru a-i feri de alergii. În special albuşul ouălor este alergen, însă prin fierbere proteina se denaturează, iar alergenicitatea scade.

Conţine calciu uşor de absorbit

Este esenţial ca ouăle să fie proaspete, pentru că sunt extrem de perisabile şi trebuie spălate înainte de preparare pentru a fi curăţate de microbi.

În ceea ce priveşte compoziţia ouălor de găină aceasta este extrem de bogată. La 100 de grame ou crud sunt în medie 147 de calorii, 13 – proteine, 11 – grăsimi, (grăsimile -colesterolul de fapt – sunt în gălbenuş, iar protinele în albuş, albuşul este o proteină  aproape pură). În plus, oul mai conţine grăsimi mononesaturate (circa 5 grame), polinesaturate (un gram), calciu (circa 57 de miligrame la 100 de grame de ou curd), fier (2 miligrame), Vitmaina D (2 micorgrame la 100 de grame de ou crud) şi Vitamina B 12 (3 micrograme).  Aportul de calciu adus de ou este foarte uşor de absorbit de organism (este biodisponibil), oul fiind foarte util în ameliorarea fertilităţii masculine, potejarea vaselor sanguine şi prevenirea problemelor nervoase.
Momentul ideal pentru consum

Momentul din zi în care decideţi să mâncaţi oul este de asemenea extrem de important, câteva proverbe fiind lămuritoare în acest sens: ‘‘Oul dimineaţa este medicament, la prânz aliment, iar seara este otravă’’ sau ‘‘Oul de dimineaţă să-l mânânci singur, la prânz cu prietenii şi seara să-l dai la duşmani’’

 

Recent Posts

666: Ce semnificație are acest număr de temut, potrivit experților în numerologie

Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…

o oră ago

Semnele care anunță demența încă din tinerețe, confundate cu alte boli

Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…

2 ore ago

Horoscop chinezesc: Întorsătură totală în viața acestor zodii

Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…

2 ore ago

Adio gripă și răceală: Cum se prepară leacul băbesc care îmbunătățește sănătatea instant

Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…

3 ore ago

Premiu pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital

Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…

3 ore ago

Boala epocii moderne capătă amploare. Îngreunează calea către un diagnostic precis

Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…

4 ore ago

Citeste si: