Sari la conținut

Patru analize uzuale care pot depista cancerul înainte de apariția simptomelor

analizele medicale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Analize cancer. Diagnosticul de cancer nu este stabilit in urma unei singure analize. De cele mai multe ori, pe langa analizele de sange, o persoana suspecta de cancer este nevoit sa faca si alte teste de laborator (de exemplu, biopsia unei formatiuni suspecte).

In general, testele de sange nu pot spune daca pacientul are cancer sau orice alta afectiune necanceroasa, dar pot oferi medicului indicii despre ce se intampla in organismul pacientului.

Probele de sange, cele de urina sau tesuturi pentru biopsie sunt analizate in laborator pentru identificarea modificarilor caracteristice cancerului. Aceste probe pot arata prezenta celulelor canceroase, proteine sau alte substante produse de celulele canceroase. Iata cateva analize medicale folosite pentru depistarea cancerului:

1. Hemoleucograma

Acest test de sange frecvent folosit masoara numarul diferitelor tipuri de celule sanguine dintr-o proba de sange. Cancerele de sange pot fi diagnosticate daca anumite tipuri de celule sunt anormale ca numar (prea multe sau prea putine). O biopsie a maduvei osoase poate ajuta la confirmarea diagnosticului de cancer sanguin.

2. Citologia urinara

Examinarea unei probe de urina la microscop poate revela prezenta celulelor canceroase care pot proveni de la vezica urinara, ureter sau rinichi. În plus, prezenta sangelui in urina poate fi un semn de alarma al unui cancer din sfera urinara.

3.Testele proteinelor sanguine

Un test care examineaza diferitele proteine din sange (electroforeza proteinelor) poate ajuta la detectarea anumitor anormalitati ale proteinelor sistemului imun (imunoglobuline) care sunt uneori crescute la pacientii cu mielom multiplu. Alte teste, cum ar fi biopsia maduvei osoase, sunt folosite pentru a confirma diagnosticul suspectat.

 4. Testele pentru markeri tumorali

Markerii tumorali sunt substante produse de celulele canceroase care pot fi detectate in sange. Dar markerii tumorali sunt produsi, de asemenea, si de anumite celule sanatoase din organism, iar nivelele pot fi crescute si in alte afectiuni necanceroase. Acest fapt limiteaza potentialul testelor pentru markerii tumorali de a ajuta la diagnosticarea cancerului.

Exemple de markeri tumorali sunt antigenul specific prostatei (PSA) pentru cancerul de prostata, antigenul 125 pentru cancerul ovarian, calcitonina pentru cancerul medular tiroidian, alfa fetoproteina (AFP) pentru cancerul hepatic si gonadotropina corionica umana (HCG) pentru tumorile celulelor sexual, cum ar fi cancerul testicular si cancerul ovarian.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel