Din cuprinsul articolului
Pateul de ficat din organe de porc este unul dintre cele mai consumate produse de către români. Acest aliment ar trebui să aibă a ingredient principal ficatul de porc, însă eticheta arată altceva. Conține doar 15% ficat de porc, restul….aditivi alimentari.
Acest lucru a fost scos la iveală în urma unui studiu realizat de InfoCons pe baza etichetelor produselor de tip pate ce se regăsesc pe rafturile magazinelor din România.
În urma analizării a 40 de produse, s-a descoperit că ficatul de porc se găsește într-o proporție cuprinsă între 15 și 47%. Deși ficatul de porc ar trebui să fie ingredientul principal, s-a descoperit că ingredientul a fost înlocuit cu altul.
Așadar, 45% dintre produsele analizate au ca ingredient principal apa, 37,5% au ca ingredient principal ficatul de porc, 12,5% au ca ingredient principal slănina, iar 5% au ca ingredient principal alt tip de carne.
Pe lângă aceste ingrediente, InfoCons a descoperit că produsele analizate au mai conținut:
InfoCons a scos la iveală că 72,5% dintre produsele analizate conțin E-uri (aditivi alimentari), precizând, de asemenea, că numericul de aditivi alimentari variază între 0 și 6.
5% din produse au în compoziție 6 E-uri
7,5% din produse au în compoziție 5 E-uri;
5% din produse au în compoziție 4 E-uri;
2,5% din produse au în compoziție 3 E-uri;
27,5% din produse au în compoziție 2 E-uri;
25% din produse au în compoziție 1 aditiv;
27,5% din produse nu au în compoziție E-uri
În produsele analizate s-a descoperit nitrit de sodiu – E250 (96,55%), carmina – E120 (31,03%), caragenan – E407 (13,79%) și trifosfați de sodiu – E451 (13,79%).
„Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu?!- o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri ce conțin foarte multe E-uri, aditivi si coloranți. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate de pasăre.Descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr”, spune Sorin Mierlea, președinte InfoCons.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…