Cancer anunțat de o pată neagră pe unghie! Melanomul a început să apară de la 15 ani! Care sunt riscurile expunerii neprotejate la soare, dezvăluite de medicul estetician Mirela Miertoiu.
Doamna dr. a fost invitată în platoul Antena Stars, unde a tras un semnal de alarmă vizavi de numărul din ce în ce mai mare al cancerelor de piele. Care sunt cauzele acestei creșteri accelerate, deși pe toate canalele media, în fiecare an, medicii avertizează în legătură cu riscurile expunerii neprotejate la soare.
Deși un corp bronzat arată foarte bine, riscurile sunt enorme. Expunerile repetate la soare pot activa leziunile pielii, în special alunițele. Dacă încep să-și schimbe forma, culoarea sau marginile nu sunt vești îmbucurătoare.
Melanomul malign este unul dintre cele mai agresive cancere de piele și din păcate, se depistează în faze înaintate, avertizează medicul Mirela Miertoiu.
Stadiile 2, 3 sau 4, metastaze, iar modul de tratare sau vindecare este mult mai greu.
În America, mor 9.500 de oameni pe an din cauza melanomului. Se poate trata și se poate vindeca dacă este descoperit din timp, de aceea este bine să vizitați un dermatolog anual, pentru a vă investiga alunițele.
Dacă melanomul este descoperit târziu, șansele de supraviețuire sunt foarte mici! Melanomul metastazează rapid.
Cremele de protecție sunt obligatorii, dar foarte important este să nu ne expunem la soare între orele 11 – 16, fiindcă stratul de ozon s-a subțiat foarte mult, iar numărul cancerelor de piele s-a dublat!
Nu uitați că soarele de la orele prânzului este foarte agresiv, iar expunerile din copilărie nu sunt indicate, indiferent dacă au sau nu alunițe pe piele.
Atenție mare și la locul în care apar alunițele. Ele se pot ivi în cele mai neașteptate zone, nu doar la nivelul feței, brațe sau torace. Melanomul poate să apară atât la nivelul mucoasei, tălpii sau al unghiei. Adesea petele unghiale nu sunt luate în serios, deși ar putea fi o aluniță periculoasă!
Consultați un dermatolog dacă aveți o pată neagră pe unghie și nu este cauzată de un traumatism. Dacă nu este o lovitură de ciocan, poate fi un melanom, avertizează medicul!
Atenție, melanomul poate apărea chiar și în ochi! Este vital ca aceste melanoame să fie diagnosticate corect, nu improvizați tratamente și nu amânați vizita la dermatolog.
Evitați soarele la orele prânzului, aveți grijă să nu vă lipsească loțiunea de protecție și nu uitați că și în apă riscurile sunt aceleași, marea nu vă protejează de radiațiile solare. Un alt factor important de protecție este să nu mergeți la saloanele de bronzat, iar dacă mergeți, să țineți minte că nu sunt recomandate mai mult de 15 ședințe pe an!
Nu vă neglijați alunițele, foarte important.