Din cuprinsul articolului
Păstura, cel mai concentrat medicament apicol conform experților din domeniu. Aceasta este un produs al stupului care se formează în interiorul acestuia din mai multe ”produse” ala albinelor
Păstura cel mai complex produs al stupului
Păstura conține practic câte puțin din fiecare produs al stupului: grăuncioare de polen, picături de miere, firicele de lăptișor de matcă și bucățele de ceară.
Acest preparat astfel obținut este păstrat în stup ca hrană pentru larve, urmând a fi consumat pe perioada iernii, când sezonul florilor s-a încheiat și albinele hibernează.
Cum se ”fabrică” păstura
Polenul cules de albine și adus în stup, pe care apicultorii nu îl colectează, este depus de albine în fagurii de miere și sigilat cu salvia lor și ceară.
Din acest motiv păstura se mai numește „pâinea albinelor”. Două treimi din fiecare celulă este umplută cu polen, apoi este acoperită cu miere și ceară. După ce celula este făcută etanș, începe procesul de fermentație.
Prin faptul că este introdus adânc în stup și conservat într-o celulă de fagure, polenul „colectează” mulți alți nutrienți, îndeosebi enzime și compuși din miere, dobândind o valoare nutrițională și energetică mult mai mare datorită procesul de fermentație.
Acest tip de fermentație pe bază de acid lactic care are loc aici este asemănător celui petrecut cu iaurtul și alte produse lactate. După ce fermentația s-a încheiat cu succes, păstura se transformă într-un produs bogat în aminoacizi, fitohormoni, flavonoide, minerale și numeroși compuși activi din punct de vedere biologic.
Păstura are o rată de absorbție în corp bună
Biodisponibilitatea (rata de absorbție în corp) a păsturii este cel puțin de 3 ori mai mare decât a granulelor de polen. Întrucât se procură mai greu și este mai importantă pentru stup, păstura este mai scumpă decât polenul. Datorită efectului energizant, este recomandat ca păstura să fie consumată dimineața devreme.