Din cuprinsul articolului
O nouă pastilă care eliberează lent ketamină ar putea trata persoanele cu depresie severă fără a le provoca efectele secundare psihedelice ale medicamentului adesea folosit în exces, au sugerat luni primele rezultate ale studiului.
Dezvoltată pentru prima dată în anii 1960 ca anestezic, efectele halucinogene și disociative ale ketaminei au dus la transformarea acesteia într-un drog de petrecere supranumit „Special K”.
Cu toate acestea, din ce în ce mai multe cercetări au demonstrat că ketamina este eficientă pentru aproximativ un sfert dintre persoanele care suferă de depresie și pentru care medicamentele antidepresive obișnuite au puține beneficii, notează Medical Express.
În multe țări, ketamina a fost prescrisă pentru depresie de ani de zile.
Miliardarul american Elon Musk a declarat pentru CNN în martie că utilizează în mod regulat o cantitate mică de ketamină prescrisă deoarece este „utilă pentru a ieși din starea de spirit negativă”.
Medicamentul a fost administrat mult timp intravenos în clinici, dar mai recent a crescut în popularitate un spray nazal care utilizează un derivat numit esketamină.
Ambele pot provoca pacienților efecte secundare, cum ar fi disocierea, hipertensiunea arterială și o frecvență cardiacă crescută.
Există, de asemenea, temeri că utilizarea medicală a medicamentului ar putea aluneca spre abuz.
Ketamina, prescrisă pentru depresie de ani de zile
Pastila descrisă luni în revista Nature Medicine are nevoie de mai mult de 10 ore pentru a se descompune în ficat, a declarat pentru AFP autorul principal al studiului, Paul Glue.
„Feedback-ul cu adevărat interesant din partea pacienților este lipsa efectelor secundare – nicio euforie, nicio disociere”, a declarat cercetătorul de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă.
„Nu cred că aceste tablete ar fi atractive pentru persoanele care abuzează de ketamină”.
Studiul de fază 2 a implicat mai mult de 270 de persoane cu depresie care încercaseră anterior o medie de patru medicamente antidepresive diferite.
Mai mult de jumătate dintre cei care au luat pastila de ketamină au intrat în remisie pentru depresia lor, în timp ce 70% din grupul placebo a recidivat după 13 săptămâni, potrivit studiului.
Julaine Allan, un expert în sănătate mintală și dependență de la Universitatea Charles Sturt din Australia, care nu a fost implicat în studiu, a lăudat cercetarea, subliniind în același timp că sunt necesare mai multe date. Ketamina nu funcționează pentru toată lumea, iar „efectele pozitive pot dispărea în timp”, a declarat ea pentru AFP.
Pastila a avut totuși unele efecte secundare
Michel Hofmann, psihiatru la Spitalele Universitare din Geneva, a declarat că există un „entuziasm real” în comunitatea medicală pentru potențialul ketaminei în tratarea depresiei. „Pentru pacienții care nu răspund la medicamentele convenționale, ketamina oferă o modalitate de a evita terapia cu electroșocuri”, a declarat el pentru AFP.
Acest tratament de ultimă instanță, care presupune trimiterea de curenți electrici prin creier, s-a dovedit a fi eficient. Dar poate provoca pierderi de memorie – iar unii pacienți se tem de procedură.
Pastila de Ketamina a avut totuși unele efecte secundare, cele mai frecvente fiind durerile de cap, amețelile și anxietatea, scrie MedicalXpress.
Sunt necesare mai multe cercetări, inclusiv studii de fază 3, înainte ca medicamentul să poată fi analizat de agențiile naționale de medicamente, ceea ce înseamnă că vor trece cel puțin doi sau trei ani până când pacienții vor putea avea acces la pastile, a declarat Glue.