Din cuprinsul articolului
Spre deosebire de anul trecut, autoritățile nu își doresc să limiteze drepturile la activitatea religioasă. Deși numărul infectărilor este în creștere, Paștele în 2021 ar putea să nu fie însoțit de restricțiile anului trecut.
Șeful DSU, Raed Arafat, a vorbit la Digi 24 despre tendința ascendentă a cazurilor de Covid-19, precum și desfășurarea Paștelui în acest an. Autoritățile nu își doresc să limiteze activitățile religioase, în ciuda evoluției pandemiei. Cu toate acestea, Raed Arafat precizează că este încă prea devreme pentru a lua o decizie în acest sens.
Paștele în 2021 și evoluția pandemiei
Raed Arafat a declarat că incidențele indică o creștere clară a cazurilor de Covid-19.
„Sunt zone cu creșteri mai mari decât altele, dar măsurile, oricât de exagerate par, sunt menite să încerce să oprească răspândirea. Să nu uităm că avem măsuri importante de carantinare zonală pe 14 zile, cu posibilitatea de prelungire, am ajuns la un număr semnificativ de localități. Tendința este de creștere, nu mai este de platou, nici de scădere”, afirmă Raed Arafat.
De asemenea, șeful DSU precizează că efectele măsurilor pot fi sesizabile în aproximativ 14 zile, fiind esențial să respectăm regulile impuse, menite să oprească evoluția pandemiei.
Întrebat dacă exclude, în următoarele două săptămâni, 10.000 de infectări pe zi, secretarul de stat din MAI a răspuns: „Nu pot exclude nimic, nu sunt clarvăzător. Ajungem la 7.000 – 8.000, e posibil ca această creștere să continue, dar măsurile sunt menite să încetinească această creștere”.
În ce privește Paștele, Arafat a precizat că speră ca românii să nu se întoarcă la situația de anul trecut.
„Sperăm că nu. Nu mă pronunț aici, o parte din atacuri au fost foarte tendențioase. Nu dorește nimeni să limiteze drepturile la activitatea religioasă. Clar este că e devreme de spus care va fi situația, noi sperăm să fie controlabilă. Încă mai este de așteptat”, declară Raed Arafat.
Deși autoritățile nu își doresc să limiteze dreptul la activitatea religioasă, această decizie va fi luată în funcție de evoluția pandemiei și dinamica epidemiologică.
Creștinii sărbătoresc Paștele Catolic în acest an în 4 aprilie, iar Paștele Ortodox, în 2 mai.