Din cuprinsul articolului
O formulă specială de pastă de dinți s-ar putea dovedi salvatoare pentru persoanele cu alergii la arahide, potrivit unui nou studiu care a testat reacţiile la acest tip de alergen.
În cadrul cercetării, unii participanți au raportat mâncărimi minore și de scurtă durată la nivelul gurii, cercetătorii au considerat că este vorba de un simptom nesistemic. Imunoterapia mucoasei orale (OMIT), metoda utilizată în acest demers, presupune expunerea persoanelor la alergenii lor pentru a le diminua sensibilitatea și a reduce astfel reacțiile.
„OMIT folosește o pastă de dinți special formulată pentru a livra proteine alergenice de arahide în zone ale cavității bucale”, spune doctorul alergolog William Berger de la Colegiul American de Alergologie, Astm și Imunologie (ACAAI), într-un comunicat.
Ca mecanism de livrare a proteinelor de arahide OMIT are un mare potențial pentru desensibilizarea alergiilor alimentare, spune specialistul. Datorită administrării sale țintite și a administrării simple, imunoterapia susține obiectivul de îmbunătățire a aderenței la tratament.
Cercetătorii spun că fiecare persoană supusă tratamentului cu pasta de dinți specială a rezistat în mod constant la doza maximă, așa cum a fost descrisă în protocolul de tratament.
Simptome ale reacţiei alergice
ACAAI afirmă că reacțiile alergice la arahide pot include simptome precum vărsături, crampe stomacale, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație, tuse persistentă, amețeli și confuzie, care sunt indicii ale unor reacții sistemice cu impact asupra unor întregi sisteme de organe.
„Am observat că 100% dintre cei care au fost tratați cu pasta de dinți au tolerat în mod constant cea mai mare doză pre-specificată în protocol. Nu au apărut reacții sistemice moderate sau severe la participanții activi. Reacțiile adverse nesistemice au fost în mare parte locale (mâncărimi orale), ușoare și trecătoare”, notează dr. Berger, potrivit 360medical.ro.
Perioadă lungă de testare
Pe parcursul unei perioade de testare de 48 de săptămâni, participanții au folosit fie pasta de dinți cu alune, fie un placebo, într-un raport de trei la unu. Participanții s-au spălat pe dinți cu doze din ce în ce mai mari de pastă de dinți cu alune sau cu o variantă fără alune.
Siguranța a fost un obiectiv permanent, fiind efectuate analize de sânge pentru a monitoriza răspunsul imunitar al fiecărui individ la alergen. „A existat o aderență la tratament de 97%, fără abandonuri din cauza medicamentelor din studiu. OMIT pare a fi o opțiune sigură și convenabilă pentru adulții cu alergii alimentare. Rezultatele susțin dezvoltarea continuă a acestei paste de dinți la populația pediatrică”, conchide dr. Berger.
Constatările au fost prezentate la reuniunea științifică anuală a Colegiului American de Alergii, Astm și Imunologie (ACAAI), care are loc între 9 – 13 noiembrie în Anaheim, California.