Din cuprinsul articolului
Este foarte ușor să purtați regretul, vinovăția sau rușinea și, totuși, a vă ierta este adesea o astfel de provocare. De fapt, abilitatea de a te ierta este pasul fundamental pe care majoritatea oamenilor îl ratează și nu pot merge mai departe fără el. Un studiu din 2017, de exemplu, a constatat că puterea de a ierta este asociată cu o mai mare satisfacție în viață și aceasta a cuprins toate grupele de vârstă.
Ce este iertarea de sine?
Cercetătorii din spatele unui studiu din 2018 au definit iertarea de sine ca o schimbare pozitivă a atitudinii în sentimentele, acțiunile și credințele despre sine. Acest sentiment a urmat o încălcare sau o faptă greșită percepută de sine.
A te ierta te poate ajuta la restabilirea unui sentiment pozitiv de sine și te poate proteja de efectele toxice ale rușinii, vinovăției și regretului. Potrivit terapeuților, antiteza iertării de sine este, deci, auto-ura sau reproșul de sine.
Oamenii au tendința de a crede că trebuie să fie perfecți în orice moment. Această stare de spirit este un mecanism de autoprotecție pentru că există consecințe atunci când nu ești perfect.
Frumusețea ființelor umane este că sunt imperfecte, dar gândul de a fi imperfect este destul de înfricoșător. A te ierta pe tine însuți se reduce în cele din urmă la explorarea a ceea ce s-a întâmplat și la procesarea sentimentelor asociate cu negativitatea.
Următoarele sfaturi ar trebui să vă ajute pe drumul spre iertare de sine.
Reformulați cum vă gândiți la greșelile voastre
Dacă vrei să te ierți, trebuie să reformezi felul în care te gândești la greșelile tale. Omul obișnuit gândește în polarități, adică succese versus eșecuri, puncte forte versus slăbiciuni.
Aceste polarități pot coexista, dar trebuie să vă dați seama cum să faceți acest lucru. Învârtiți-vă frângerea cu frumusețea și îndepărtați-vă de acel mod polarizat de a gândi. În cele din urmă, vei avea o înțelegere mai bogată a sinelui.
Nu „Ar trebui”
Este mai ușor să îți reproșezi decât să te ierți. O altă practică obișnuită este de a pune presiune pe tine, ceea ce înseamnă că te concentrezi pe ceea ce ar fi trebuit să faci și nu ai făcut.
Când gândești în acest fel, te judeci în mod inutil și limitezi potențialul și munca pe care o poți face pentru a gândi deschis.
Nu judeca sau nu spune ar fi trebuit; mai degrabă, fă-ți timp să înveți din greșelile trecute și să folosești acele experiențe ca instrumente pentru schimbare pozitivă.
Asumați-vă responsabilitatea pentru acțiunile tale
Când începi să reformulezi modul în care vă gândiți la greșelile sau acțiunile voastre, puteți porni în călătoria celor patru R ai iertării.
Primul R este responsabilitatea, pentru că pentru a ierta, trebuie mai întâi să-ți asumi responsabilitatea pentru rolul tău în poveste. Acest lucru poate fi foarte dificil și înfricoșător, dar este destul de eroic să-ți asumi responsabilitatea pentru tine. Din nefericire, asumarea responsabilității ne deschide și ușile către remușcări și regrete, ceea ce ne duce la următorul punct.
Nu nega remuşcările sau regretele
Al doilea R al iertării este remuşcarea, deoarece simţirea remuşcării este foarte naturală după asumarea responsabilităţii.
Remușcarea este, de fapt, modul în care faci față situației într-un mod sănătos. Acesta este modul în care „construiți mușchiul iertării de sine”, pentru că vă permiteți să simți durerea.
Nu poți pur și simplu să renunți și să uiți pentru că este mai sănătos să stai cu sentimentele tale și să le procesezi.
Când întâmpinați remușcări, nu vă sfiați; mai degrabă, permite durerii să treacă prin tine pentru a ajunge la o rezoluție, ceea ce poate reduce în cele din urmă șansa ca acea greșeală să se repete.
Rectifică-ți greșelile
Când îți asumi responsabilitatea și îmbrățișezi remuşcările, poți ajunge la al treilea R, care este restaurarea.
Restaurarea înseamnă să-ți ceri scuze față de tine și să faci reparații. Asta poate însemna ocazional să le ceri prietenilor iertare, dar și să-ți susții remuşcările cu o schimbare a comportamentului.
O parte din a te ierta pe tine însuți poate implica îndreptarea greșelilor tale față de ceilalți. Chiar dacă iertarea ta nu are de-a face cu altcineva, relația cu tine însuți are deseori nevoie de restaurare.
Acesta este un pas important pe drumul către iertare de sine, deoarece în cele din urmă schimbi narațiunea dintr-un loc rupt într-unul al evoluției.
Nimic nu se poate schimba dacă o lași așa cum este!
Învață Lecția
Rolul final al iertării este reînnoirea, un proces în timpul căruia poți crește după ce ai învățat lecții valoroase despre tine.
Experții în autocompasiune afirmă că reînnoirea înseamnă înțelegerea a ceea ce a condus la greșeala ta și depunerea efortului conștient pentru a preveni ca aceasta să se repete.
Fă-ți timp să te gândești dacă factorii de mediu te-au influențat în acel moment. Ai fost foarte stresat sau te-ai comportat într-un mod irațional? Privește dincolo de tine și de cum interpretezi situația. Uneori, realizezi că nu ai greșit deloc. Doar încercai să trăiești singurul mod în care știai cum să faci în acel moment. Acum că știi mai bine, poți acționa diferit mergând mai departe.
Dacă descoperiți că mai aveți nevoie de asistență după acești pași, luați în considerare să discutați cu un profesionist în domeniul sănătății mintale. Nimeni nu trebuie să se lupte singur, așa că adresați-vă cuiva și vorbiți despre dificultatea sau incapacitatea de a vă ierta. Există nenumărate resurse care te pot ajuta să avansezi în această viață, așa că folosește-le dacă ai nevoie!